Среща в Стара Загора даде заявка за обединение на ИТ общностите

Срещата поставя началото на обединение „Български ИТ общности” на компаниите от малките населени места (снимка: Асоциация ИТ Стара Загора)

В Стара Загора се състоя първа по рода си среща, която събра на едно място собственици на ИТ компании от по-малки градове в страната. Събитието, организирано от Асоциация ИТ Стара Загора, беше първото за вече формиращо се обединение на технологични компании извън развитите ИТ центрове като София, Пловдив и Варна.

„За ИТ общността в България е напълно ясно, че за да можем да говорим за „ИТ дестинация България” и устойчиво развитие на технологичната екосистема, то е задължително да изградим стратегия за установяване на индустриите с висока добавена стойност, сред които е и ИКТ секторът, в региони, които са извън големите центрове”, каза Боряна Пейчева, председател на Асоциация ИТ Стара Загора.

По нейните думи, подобни обединения „ни водят по бързата пътека към общата ни цел като държава – да превърнем България в следващия световен технологичен хъб”.

В първото събитие на „Български ИТ общности” се включиха представители на eDynamix (Стара Загора), ETI Software (Кърджали), D-soft (Силистра), Vola Software (Враца), Inforce Tech (Смолян и София), Razorlabs (Казанлък и София), Peerflow (Стара Загора), Ai Facto (Ямбол), Valival (Стара Загора), ITBP (Казанлък), HD Room (Казанлък), както и специалисти от БАСКОМ, Тракийския университет и местната дигитална общност.

Целта на срещата беше предприемачите да обсъдят предизвикателствата, пред които се изправят, възможностите за съвместна работа, нови идеи и бъдещи съвместни проекти.

Велизар Димитров, собственик на eDynamix – компания, която създава софтуер за дилъри на автомобили – разказа за своя избор да изгради екип от 1 до 180 човека именно в Стара Загора. Компанията разработва продукт, обслужващ днес 60% от дилърите във Великобритания. Софтуерът се ползва и от редица дилърски мрежи на най-големите марки като Hyundai, Toyota, Volkswagen и др.

Организаторите и участниците дадоха заявка, че с тази среща се поставя началото на обединение „Български ИТ общности” на компаниите от малките населени места. Асоциация ИТ Стара Загора и участниците в срещата отправиха покана към всички технологични компании, специалисти и сдружения, които имат интерес, да се присъединят към бъдещите инициативи.

Коментар