НАСА предаде данни чрез лазер със скорост 200 Gbps

Наземната станция LCOT предаде лазерен комуникационен сигнал към сателита TBIRD със скорост 200 гигабита в секунда (снимка: НАСА)

НАСА проведе успешен тест на лазерна комуникация между наземна станция и спътник на ниска околоземна орбита. Тестът демонстрира способността за предаване на данни с помощта на лазер с рекордна скорост от 200 гигабита в секунда.

Терминалът LCOT, базиран на модифицирано търговско оборудване, предаде първия си лазерен комуникационен сигнал към сателита TBIRD (TeraByte Infrared Delivery), който успя да идентифицира „лазерния фар” и да комуникира с наземната станция за повече от три минути.

Постижението беше важна стъпка в развитието на лазерните комуникации, тъй като изисква точност на насочване от един милирадиан, което е еквивалентно на попадение в 91-см цел от разстояние от над осем игрища за американски футбол, отбелязва Phys.org.

TBIRD, който завърши двугодишната си мисия на 15 септември 2024 г., предава данни с рекордна скорост от 200 гигабита в секунда. В случай на реална употреба триминутното време за връзка на TBIRD с LCOT би било достатъчно за предаване на повече от пет терабайта критични за мисията научни данни, еквивалентни на повече от 2500 часа видео с висока разделителна способност.

В рамките на програмата SCaN, НАСА внедрява лазерна комуникационна технология на различни орбити, включително на предстоящата мисия Artemis II, за да демонстрира потенциалното ѝ въздействие върху изследванията и откритията.

„Оптичните или лазерни комуникации могат да пренасят 10 до 100 пъти повече данни от радиочестотните вълни. Това буквално е връзката на бъдещето, тъй като ще позволи на учените да получават все по-големи количества данни от мисии и ще служи като критична комуникационна връзка за астронавтите, пътуващи до и от Марс”, каза Кевин Когинс, мениджър на програмата SCaN.

Триминутната сесия за предаване на данни между LCOT и сателита TBIRD
(източник: НАСА)

В исторически план космическите мисии използват радиочестоти за изпращане на данни до и от космоса, но с появата на научни инструменти, събиращи повече данни, комуникациите се нуждаят от подобрение. Инфрачервеният спектър, използван за лазерни комуникации, предава данни с по-къса дължина на вълната от радиото, което означава, че наземните станции на Земята могат да изпращат и получават повече данни в секунда.

Екипът на LCOT продължава да подобрява възможностите за насочване чрез допълнителни тестове с LCRD (Laser Communications Relay Demonstration) на НАСА. LCOT и другите лазерни комуникационни мисии на агенцията продължават да достигат нови висоти в свързаността и достъпността – това демонстрира потенциала на лазерните комуникации да революционизират начина, по който учените получават достъп до нови данни за Земята, Слънчевата система и извън тях.

„Това е доказателство за упоритата работа и уменията на целия екип. Ние работим с много сложно и чувствително оборудване, което трябва да бъде инсталирано с невероятна прецизност. Тези резултати изискват оперативно планиране и изпълнение на всяко ниво”, каза д-р Халех Сафави, ръководител на проекта LCOT.

Експерименти като TBIRD и LCRD са само две от многото базирани в космоса демонстрации на SCaN лазерни комуникации. Но стабилната лазерна комуникационна мрежа разчита на лесно преконфигурируеми наземни станции на Земята.

LCOT демонстрира как правителството и космическата индустрия могат да изградят и внедрят гъвкави лазерни комуникационни наземни станции, за да отговорят на нуждите на НАСА и търговските мисии, и как тези наземни станции отварят „нови врати” към комуникационните технологии и изключително големите трансфери на данни.

Коментар