Windows 11 оставя огромен файл след актуализация

Огромен кеш файл, който трудно се изтрива, е открит в компютрите след актуализация до версия Windows 11 24H2 (снимка: Microsoft)

Наскоро Microsoft започна да разпространява стабилна версия на голямата функционална актуализация Windows 11 24H2. Любопитен факт за този ъпдейт е, че след разархивиране на пакета в системата остава кеш файл с размер 8,63 GB, който не може да бъде изтрит със стандартни средства.

Очевидно проблемът засяга повечето потребители, които вече са инсталирали Windows 11 24H2. В интернет се появиха множество съобщения, че в компютрите е открит кеш файл за актуализация, който не може да бъде изтрит, включително след изтриване на папката „Windows.old”.

Тъй като има много съобщения от потребители за наличие на такъв файл, може да се предположи, че проблемът засяга всички устройства, които са били актуализирани със споменатата актуализация на Windows, отбелязва Tom’s Hardware.

Очаквано, потокът от потребителски оплаквания привлече вниманието на Microsoft. Компанията оцени обхвата на проблема и обяви, че ще пусне корекция като част от следващата актуализация на операционната система.

Microsoft уточни, че кеш файлът е създаден чрез „актуализация на контролна точка”, т.е. един от пакетите, които софтуерният гигант разпространява ежемесечно за отстраняване на дребни проблеми и подобряване на стабилността на операционната система.

Обикновено кеш файловете са временни и в крайна сметка се премахват от компютъра в процеса на почистване на Windows. По някаква причина обаче процесът на актуализиране е бил различен този път.

Обикновено Microsoft бързо разрешава проблемите, които възникват след инсталиране на актуализации. Това дава надежди, че най-вероятно съответният пач ще бъде пуснат в найскоро време.

Коментар