Под натиск от AI: програмистите трябва да повишат уменията си

Създаването на софтуер, задвижван от изкуствен интелект, ще изисква ново поколение специалисти (снимка: CC0 Public Domain)

Програмистите по целия свят вече започнаха да изостават от съвременните тенденции, сочи анализ на софтуерната индустрия. До 2027 г. около 80% от тях ще трябва да подобрят уменията си, докато професията им се трансформира. Широкото въвеждане на изкуствения интелект налага промени, с които не само потребителите, но и разработчиците на софтуер трябва да се справят.

Разработчиците на софтуер ще трябва спешно да разширят базата си от знания в обозримо бъдеще. Изкуственият интелект все повече навлиза в създаването на софтуер, както и в много други индустрии, и програмистите, независимо дали им харесва или не, ще трябва да се научат да работят и да взаимодействат с него.

Порталът ITPro цитира прогнози на изследователската компания Gartner, според които до 2027 г. 80% от специалистите по разработка на софтуер ще трябва да подобрят уменията си, за да отговорят на нарастващите изисквания на генеративния AI.

Необходимостта от повишаване на уменията може да се види в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план, тъй като Gartner прогнозира, че технологията ще играе все по-голяма роля в инженерните задачи.

Как ще се променят нещата

Анализаторите на Gartner са уверени, че в краткосрочен план е малко вероятно инструментите за изкуствен интелект да окажат значително влияние върху растежа на производителността на програмистите – те ще имат много скромно въздействие. Най-опитните програмисти – възрастните – ще усетят ползите от AI при писане на код повече от останалите, смята Gartner.

В средносрочен план AI инструментите ще започнат да оказват влияние върху софтуерното инженерство. Позволявайки пълна автоматизация на определени задачи, този еволюционен период както за технологията, така и за професията ще доведе до появата на „AI-нейтив софтуерно инженерство”, при което по-голямата част от кода ще бъде генериран от изкуствен интелект.

„В епоха, в която изкуственият интелект става все по-популярен, софтуерните инженери ще възприемат подход „Първо AI”, при който ще се съсредоточат основно върху насочване на AI инструментите към най-подходящия контекст и в рамките на ограниченията, необходими за изпълнение на конкретна задача”, казва Филип Уолш, старши главен анализатор в Gartner.

Според него, на този етап уменията за създаване на подсказки на естествен език и търсене с помощта на технологии за разширено генериране (retrieval augmented generation, RAG) ще станат критични за софтуерните инженери.

В дългосрочен план в индустрията ще се наблюдава ръст в разработките на изкуствен интелект. Gartner вярва, че организациите ще се нуждаят от повече квалифицирани разработчици, за да отговорят на търсенето на AI софтуер, тъй като темпът на възприемане на AI от предприятията продължава да се ускорява.

Ново поколение програмисти

На този фон, за да останат търсени като специалисти, програмистите ще трябва да повишат своята квалификация и да придобият умения за работа с изкуствен интелект, но не само като изпращане на заявки към невронни мрежи за писане на код.

„Създаването на софтуер, задвижван от изкуствен интелект, ще изисква ново поколение софтуерни специалисти – инженери по изкуствен интелект”, казва Уолш. „AI инженерът има уникална комбинация от умения в разработката на софтуер, науката за данни и AI/машинното обучение, които са търсени в момента”.

Човек или машина

Изкуственият интелект е не само помощник, но и заплаха за съвременните програмисти. Разработчиците на софтуер се страхуват, че може да бъдат заменени от невронни мрежи. Често това вече се случва – освобождават се хора, които AI лесно може да замени.

Освен това, колкото по-често програмистите използват генеративни невронни мрежи за писане на код, толкова по-оскъдни стават собствените им знания.

Но едва ли компаниите ще уволнят онези, които не използват AI, но го развиват и подобряват. Докато мнозина вярват, че AI може да намали търсенето на софтурни инженери, технологията няма да замени напълно хората.

„Човешкият опит и креативност винаги ще бъдат от решаващо значение за създаването на сложен иновативен софтуер”, казва Уолш, подчертавайки, че това значително ще промени ролята на софтуерните инженери.

Всичко вече започна

Големите ИТ компании също са наясно, че имат нужда от специалисти по изкуствен интелект. Ярък пример за това е облачната услуга AWS, собственост на Amazon. Докато самата Amazon съкращава хиляди хора, AWS, напротив, попълва персонала си с програмисти, които имат умения в разработването на AI софтуер, и им предлага 31% увеличение на заплатата за такъв опит.

Според проучване на американската компания Indeed, която разработва едноименния кариерен сайт, уменията за AI могат да поставят служителите на най-добре платените позиции. Половината от свободните работни места в САЩ, свързани с разработка на AI, осигуряват средна заплата от $174 хиляди годишно.

Коментар