Пуснаха най-големия ветрогенератор на сушата

Това е най-голямата наземна вятърна турбина – роторът има диаметър 270 метра 
(снимка: Sany Renewable Energy)

Най-големият в света наземен вятърен генератор беше пуснат в експлоатация. Не е изненадващо, че това се случи в Китай – азиатската страна не за първи път впечатлява с уникални инсталации. Новият ветрогенератор има ротор с диаметър 270 метра.

Наземните вятърни генератори бавно увеличават размера и диаметъра на своите ротори. И това е обяснимо – колкото по-дълги са перките, толкова по-високи са нивото на шум и цялостното въздействие върху околната среда. В същото време офшорните вятърни турбини се развиват без ограничения, тъй като няма недоволни жители в морето.

Въпреки това вятърните турбини на сушата също постигат рекорди. Наскоро китайската компания Sany Renewable Energy инсталира най-големия наземен ветрогенератор – неговият ротор има диаметър 270 метра.

Предишният рекорд принадлежеше на 12-мегаватовата наземна вятърна турбина на Goldwind, инсталирана през 2023 г., която има ротор с диаметър 240 метра. Sany Renewable Energy лесно счупи този рекорд, като инсталира генератор SI-270150 с мощност 15 MW и перки по 131 метра всяка. 

Освен това компанията твърди, че нейните перки са частично рециклируеми, което подобрява екологичността на проекта, тъй като много полимерни компоненти на вятърните турбини са трудни за рециклиране.

Като цяло има малко места на сушата с постоянни силни ветрове, което е една от причините наземните вятърни турбини на сушата да са по-малки от офшорните. Но ситуацията постепенно се променя. Например, Sany Renewable Energy тази година започна масово производство на 131-метрови перки и не планира да спре дотук.

Китайската компания твърди, че нейните нови турбини ще могат да работят 25-30 години или повече с незначителни подобрения, което обещава по-висока възвръщаемост на инвестицията във ветрогенератори.

В сравнение с офшорните вятърни турбини, новата инсталация на Sany изглежда сравнително скромна, нареждайки се на седмо място по големина в света. Най-голямата действаща инсталация принадлежи на друга китайска компания – Mingyang Smart Energy, която построи офшорна турбина с мощност 20 MW и ротор с диаметър 292 метра.

През 2025 г. Mingyang планира да изгради още по-мощна и по-голяма офшорна вятърна турбина – тя ще има мощност 22 MW и ротор с диаметър 310 метра.

Коментар