Всеки ден: 600 милиона кибератаки срещу Windows 

Потребителите на Windows компютри по света са изложени на стотици милиони кибератаки всеки ден (снимка: CC0 Public Domain)

Повече от 600 милиона кибератаки се извършват ежедневно срещу потребители на Windows компютри, сочи новият доклад Microsoft Digital Defense Report 2024. Документът от 114 страници показва значително увеличение на броя на кибератаките от различен тип през последната година.

Една от важните констатации в доклада е, че кибернападателите получават все повече технически ресурси, включително такива, свързани с изкуствения интелект. Данните сочат, че потребителите на Windows са изложени на повече от 600 милиона кибератаки всеки ден.

Атакуващите използват рансъмуер, фишинг (измама чрез фалшиви уебсайтове) и други сложни форми на кражба на самоличност, отбелязва PC World. По принцип, най-често хакерите се опитват да се сдобият с пароли.

Киберпрестъпниците активно използват най-новите технологии, включително инструменти, базирани на изкуствен интелект (AI). Технологията помага на нападателите да създават фалшиви изображения, видео и аудио записи.

Изкуственият интелект се използва и за масово създаване на „перфектни” автобиографии, за да се проникне във вътрешните системи на компаниите чрез фалшиви кандидатури за работа.

Освен това се оказа, че хакерите могат да използват AI платформи директно за атаки. Например, чрез инжектиране на фалшиви заявки (XPIA) те могат да изпращат команди и да получат контрол над компютъра на жертвата.

Не само обикновените потребители са изложени на риск. Кибератаките все повече се насочват към държавни организации и компании. През текущата година здравната система на САЩ е била обект на 389 успешни кибератаки, които са довели до мрежови сривове на различни системи и забавяне на извършването на важни медицински процедури.

Много от атакуващите не са просто „обикновени” киберпрестъпници. Държавните актьори все повече участват в това. Microsoft посочва Китай, наред с други страни, като един от основните източници на подобни атаки, особено в контекста на президентските избори в САЩ.

В същото време границата между обикновените киберпрестъпници и хакерите, работещи за държави, става все по-размита. Microsoft твърди, че е предотвратила около 1,25 милиона разпределени атаки за отказ на услуга (DDoS) тази година, което е четирикратно увеличение спрямо миналата година.

Коментар