Летяща кола измина 80 км в тестов полет

Летящата кола на Chery впечатли посетителите на изложение в Китай
(снимка: Dong Yi / carnewschina.com, Autohome.com.cn)

Много се говори за летящите коли, но все още никой не е пуснал подобно возило в серийно производство. Напредък обаче има и той бе демонстриран от компанията Chery по време на глобална конференция в Анхуей, Китай.

Иновативната летяща кола “Land and Air Vehicle” е в процес на разработка, но вече е завършила успешно 80-километров тестов полет, твърди производителят. Този хибрид няма волан или педал за газ и се състои от три части: летяща част, интелигентна пилотска кабина и колесник.

Летящата кола може да превключва между автономен полет и наземен режим. Chery казва, че полетите на къси разстояния в градските райони ще намалят задръстванията. В режим на полет колата може да излита и каца вертикално.

Автомобилът е изграден върху мащабируемата архитектура Chery S2ma-scalable intellectual Mars и може да превозва двама души. Височината на полета е до 1000 м, максималната скорост достига 120 км/ч, а времето във въздуха е около 40 минути.

Летящата кола на Chery може да превключва между автономен полет и наземен режим
(снимка: Dong Yi / carnewschina.com, Autohome.com.cn)

Досега няколко компании – Xpeng, GAC, SAIC и Geely – успешно демонстрираха своите летящи коли. Развитието в този сектор дава надежди, че комерсиализацията на летящите автомобили може да се случи по-бързо от очакванията.

Коментари по темата: „Летяща кола измина 80 км в тестов полет”

добавете коментар...

  1. Нз

    Псст, това е кола с хеликоптер

Коментар