Wi-Fi рекорди: наближаваме 1 терабит в секунда

Безжична мрежа постигна скорост, близка до заветните 1 Tbps.
(снимка: CC0 Public Domain)

Бавна Wi-Fi мрежа? Това е проблем за много хора. Но за щастие скоростите на новите безжични технологии растат. Най-новото постижение на изследователите е 938 гигабита в секунда!

Учени от University College London (UCL) поставиха нов световен рекорд в скоростта на безжично предаване на данни, изпращайки невероятните 938 гигабита в секунда (Gbps) по въздуха чрез комбинация от радио и светлина.

Безжичното предаване на данни е по-удобно от прокарването на кабели навсякъде, но има тенденция да бъде значително по-бавно от използването на сигнали по оптични влакна. Понастоящем 5G достига максимална скорост от 20 Gbps, но обикновено доставя най-много няколкостотин Mbps в реалността. Wi-Fi 7, най-новата версия на тази безжична технология, достига до около 40 Gbps.

В едно ново изследване екипът на UCL увеличи значително горната граница на скоростите на безжичната комуникация, доближавайки “летвата” от 1 Tbps. Резултатът е с около 30% по-висок от предишния рекорд за безжична скорост, поставен от японски екип само преди няколко месеца.

Но нека представим новия рекорд в термини, които са по-лесни за осъзнаване – при скорост от 938 Gbps можем да изтеглим двучасов филм с 4K резолюция за около една десета от секундата.

Тайната за това подобрение на скоростта е в комбинирането на множество безжични технологии в една, което позволява много по-широка честотна лента. Екипът на UCL е предал своите данни в честотен диапазон от 5 до 150 GHz, обхващащ повече от пет пъти предишния световен рекорд за безжично предаване.

Сигналите между 5 и 75 GHz са генерирани с помощта на високоскоростни цифрово-аналогови преобразуватели. Честотите между 75 и 150 GHz са произведени от радиогенератори на светлина. Разпространяването на сигналите в по-широка честотна лента помага да се избегне и задръстването, казва екипът.

Коментар