Летящи коли в небето: AeroHT минава сертификация

Летящият автомобил AeroHT скоро ще влезе в комерсиална употреба в Китай
(снимка: AeroHT)

Жителите на Китай скоро ще видят летящи коли в небето. Иновативното електрическо возило AeroHT, разработка на едноименния филиал на компанията Xpeng, е пред сертифициране за комерсиални полети.

Китайският EV гиганти Xpeng и неговият филиал AeroHT са готови да трансформират градския транспорт с амбициозното си навлизане в индустрията на летящите автомобили. AeroHT е близо до получаване на сертификат за летателна годност за своята иновативна летяща кола, отбелязвайки голям напредък в технологията за градски въздушен транспорт.

AeroHT, дъщерно дружество на Xpeng, разработва своята летяща кола в продължение на десетилетие, като последните успешни полети на ниска надморска височина в оживения централен бизнес район на Гуанджоу демонстрираха значим напредък, отбелязва SCMP.

Главният изпълнителен директор на компанията, Хи Сяопин, говори за трансформиращия потенциал на въздушното пътуване на ниска надморска височина по време на обръщението си на Auto China 2024. Той подчерта дълбокото въздействие на новия въздушен транспорт върху ежедневния градски живот.

Летящият автомобил AeroHT, предварителните поръчки за който ще започнат през четвъртото тримесечие на тази година, представлява двурежимно електрическо превозно средство с вертикално излитане и кацане (eVTOL). Колата може безпроблемно да преминава между наземно и въздушно пътуване.

Въпреки че точните дати за пускане на пазара на AeroHT и подробности за цените все още не са разкрити, вътрешни източници предполагат, че колата ще струва около 1 милион юана ($138 000). С мащабиране на производството и намаляване на разходите, цената на летящия автомобил ще падне.

Дейността на Xpeng се простира отвъд летящите коли. Едно от подразделенията на компанията се фокусира върху създаването на роботи за домакински задачи и човешко взаимодействие. Този многостранен подход подчертава ангажимента на Xpeng към иновации в различни сектори, затвърждавайки позицията ѝ на пионер в авангардните технологии.

В по-широк контекст, китайски компании като Xpeng и AeroHT са начело на комерсиализацията на летящи автомобили в световен мащаб, използвайки богатия опит на Китай в технологиите за електромобили. Докато администрацията за гражданска авиация на Китай преразглежда типовото сертифициране за превозни средства eVTOL, AeroHT и Xpeng се подготвят за предварителните поръчки – промяната на парадигмата в градската мобилност чука на вратата.

Коментари по темата: „Летящи коли в небето: AeroHT минава сертификация”

добавете коментар...

  1. АйСтигаБЕ

    Подводница с двигател лазер сега пък тва а и оня процесор дето по як от еНвидия кога глупостите и пропагандата на китайците ще свърши че руската е по забавна и по безумна а и смешния ефект е по добър. Съвет към китайските масови убийци – гледайте повече комедии преди да ги измисляте сказките моля.
    Или пък правете като любимите ви червено-армейци- КГБ Путин…
    Той затова е президент а не комедиант Зеленски защото всеки иска да е комедиант досадно е.

Коментар