Бургас се стреми да привлече иновативни компании

Местната власт в Бургас и AIBEST обсъдиха възможностите за привличане на повече компании от иновативната индустрия в града (снимка: AIBEST)

Работата от всяка точка на света отдавна е опция в аутсорсинга на бизнес процеси (BPO) и ИТ индустрията и местоположението не определя успеха, заявиха представители на асоциацията AIBEST на среща със студенти и ученици, образователни институции и общинските власти в Бургас.

Дискусията се фокусира около възможностите за привличане на повече компании от иновативната индустрия в града. Идеята е да се подкрепи развитието на устойчива икономика в региона, която да осигурява добра реализация в компании на международно ниво, без да е необходимо служителите да сменят локацията си.

„Община Бургас полага много усилия по създаване на добра материална база, условия и конкурентност между младите хора, за да могат да се развиват. Преди тази среща определяхме сроковете по изграждане на нов учебен корпус към нашата дигитална гимназия. Той ще е хибриден с места за настаняване, защото има много ученици от други места в страната, които учат при нас. Ще има и нови лаборатории, които ще съдействат за по-доброто им обучение”, заяви кметът Димитър Николов.

Той подчерта, че разчита на подкрепата на AIBEST – Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии, защото това е в полза на младите хора.

„Обединяваме едни от най-големите работодатели в сферата на българския пазар. Целта е да срещнем бизнеса с местната администрация, образователни структури, съответно студенти и ученици, и да им разкажем за възможностите за професионална реализация, които индустрията предлага”, каза от своя страна изпълнителният директор на AIBEST Наталия Шишкова – Георгиева.

По нейните думи, срещите с младите таланти имат двустранна полезност. „Ние имаме какво да разкажем за бизнеса отвътре и в същото време откриваме мотивирани млади хора, които един ден могат да бъдат част от нашите екипи. Най-голям плюс е, че те започват работа в компании, които имат офис в Бургас или им предлагат дистанционна работа, съответно тези деца остават тук”, допълни тя.

Националното роудшоу на AIBEST стартира миналата седмица със среща в Община Велико Търново и  Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”. Досега домакини на съвместните форуми за образование и бизнес, подкрепени от местна власт, бяха още Тракийският университет в Стара Загора и Американският университет в Благоевград.

Поради големия интерес към инициативата, резултат от тристранно партньорство между бизнеса, образованието и местната власт, организаторите планират да включат в роудшоуто си и нови градове, освен традиционните дестинации, уточниха от AIBEST.

Коментар