Водородна авиация: 2MW свръхпроводящ двигател

Свръхпроводящият двигател ще даде много предимства на бъдещите самолети
(снимка: Airbus)

Свръхпроводяща технология ще се използва в изцяло ново поколение пътнически самолети, задвижвани с водород. Върху нея работят съвместно Airbus UpNext, дъщерно дружество на авиогиганта Airbus, и Toshiba Energy Systems & Solutions Corporation.

Повишаването на ефективността на системите за електрическо задвижване, използващи водород като източник на гориво и охлаждащ агент, ще доближи авиационната индустрия до крайъгълния камък на нетните нулеви емисии до 2050 г.

Технологията за свръхпроводимост в новите разработки ще осигури множество предимства. Течният водород, охладен до -253°C, ще може да захранва самия самолет и да доставя енергия на различни електрически системи – например, климатизация и осветление.

По този начин технологията ще опрости дизайна на самолета, премахвайки необходимостта от допълнителен енергиен агрегат, и ще повиши общата ефективност чрез намаляване на теглото.

Ключов аспект от работата на двете компании ще бъде създаването на двумегаватов свръхпроводящ двигател, който може да бъде огромен пробив за водородната авиация.

Коментари по темата: „Водородна авиация: 2MW свръхпроводящ двигател”

добавете коментар...

  1. Александьр

    Докога ще продьлжава тоя идиотизьм с водорода той е 3 пьти по скьпо гориво. И кой ще плаща сметката

  2. Даскал

    Николчо, ми той на толкова се изпарява при около атмосферно налягане, бре! Що им е да го ‘ладят хората, след като веднъж е втечнен (за което също не се иска ‘ладене)

  3. Роскосмос

    …… Келнер!!?!….2 Одеколона за Конструкторите….

  4. Никола Панайотов

    Супер сигурно на там е пътят след като Евросъюза и Япония са почнали разработка ще стане.Само.че не ми е ясно колко енергия ще отиде за да охладят Водорода до -,253гр.

Коментар