Новата вълна AI софтуер в здравеопазването

AI инструментите за преодоляване на административните тежести в здравеопазването са във фокуса на вниманието (снимка: CC0 Public Domain)

Nvidia, Google, Microsoft и десетки други технологични компании ще посетят Лас Вегас следващата седмица, за да покажат инструменти за изкуствен интелект, които според тях ще спестят ценно време на лекари и медицински сестри.

Конференцията за технологии в здравеопазването, наречена HLTH, се очаква да привлече повече от 12 000 лидери в индустрията тази година, отбелязва CNBC. Въз основа на дневния ред на изказванията, изглежда AI инструментите за преодоляване на административните тежести ще бъдат звездата на тазгодишното изложение.

Лекарите и медицинските сестри са отговорни за планини от документация, докато работят, за да поддържат досиетата на пациентите, да взаимодействат със застрахователните компании и да спазват регулаторните изисквания. Често тези задачи се изпълняват старателно ръчно, отчасти защото здравните данни се съхраняват изолирано при различни доставчици и в различни формати.

Обезсърчителното административно натоварване е основна причина за прегаряне на служителите в индустрията и е една от причините до 2028 г. да се очаква недостиг на 100 000 здравни работници в САЩ, според консултантската фирма Mercer. Технологичните компании, нетърпеливи да превземат част от пазар, който може да надмине $6,8 трилиона до края на десетилетието, твърдят, че техните генеративни AI инструменти могат да помогнат.

Google, например, казва, че работи за разширяване на своята клиентска база в здравеопазването, като се справя с административната тежест, използвайки AI. През седмицата компанията обяви наличността на Vertex AI Search for Healthcare, представен по време на HLTH миналата година. 

Vertex AI Search for Healthcare позволява на разработчиците да създават инструменти, които помагат на лекарите бързо да търсят информация в различни медицински досиета, поясни Google. Новите функции в рамките на Google Healthcare Data Engine, които помагат на организациите да изградят необходимите им платформи, за да поддържат генеративен AI, също вече са налични, съобщи компанията.

Преди броени дни Google публикува резултатите от проучване, според което клиницистите прекарват близо 28 часа седмично за административни задачи. В проучването 80% казват, че канцеларската работа отнема от времето им с пациентите, а 91% са позитивно настроени относно използването на AI за рационализиране на тези задачи.

По подобен начин Microsoft обяви на 11 октомври набор от инструменти, които имат за цел да намалят административното натоварване на клиницистите, включително модели за медицински изображения, услуга за здравен агент и решение за автоматизирано документиране за медицински сестри, повечето от които все още са в ранните етапи на развитие.

Microsoft вече предлага инструмент за автоматизирана документация за лекари чрез своето дъщерно дружество Nuance Communications, което придоби в сделка за 16 милиарда долара през 2021 г. Инструментът, наречен DAX Copilot, използва AI, за да преписва посещенията на лекари при пациенти и да ги превръща в клинични бележки и резюмета. В идеалния случай това означава, че лекарите не трябва да прекарват време да въвеждат тези бележки сами.

Медицинските сестри и лекарите попълват различни видове документация по време на своите смени, така че Microsoft изгражда отделен инструмент за медицинските сестри, който е най-подходящ за техните работни процеси.

Инструментите за писане с изкуствен интелект като DAX Copilot станаха популярни тази година, а конкурентите на Nuance, като Abridge, който е привлякъл повече от $460 милиона инвестиции, и Suki, събрал $165 милиона, също ще присъстват на конференцията HLTH.

Д-р Шив Рао, основателят и главен изпълнителен директор на Abridge, каза през март, че скоростта, с която здравната индустрия е възприела тази нова форма на клинична документация, е „историческа”. През същия месец Abridge получи желана инвестиция от отдела за рисков капитал на Nvidia.

Самата Nvidia също има амбиции да се справи с натоварването на лекарите и медицинските сестри. Кимбърли Пауъл, вицепрезидент по здравеопазване в компанията, ще говори на конференцията в понеделник, за да обясни как използването на генеративен AI ще помогне на здравните специалисти да „посветят повече време на грижите за пациентите”, според уебсайта на HLTH.

Графичните процесори на Nvidia, или GPU, се използват за създаване и внедряване на езиковите модели, които захранват ChatGPT на OpenAI и подобни приложения. В резултат на това Nvidia е един от основните бенефициенти от бума на AI. Акциите на компанията поскъпнаха с повече от 150% досега през 2024 г., а миналата година стойността им се утрои.

Nvidia навлиза стабилно в сектора на здравеопазването през последните години и предлага набор от AI инструменти за медицински устройства, откриване на лекарства, геномика и медицински изображения. През март компанията обяви разширени партньорства с Johnson & Johnson и GE HealthCare.

Въпреки че секторът на здравеопазването исторически възприема бавно новите технологии, шумът около административните AI инструменти е неоспорим, откакто ChatGPT избухна на сцената преди две години.

Много здравни системи все още са в ранните етапи на оценка на инструменти и доставчици и ще следят внимателно предложенията на HLTH. Технологичните компании ще трябва да докажат, че имат възможностите да се справят с едни от най-сложните проблеми на здравеопазването.

Коментари по темата: „Новата вълна AI софтуер в здравеопазването”

добавете коментар...

  1. Иванчо Глупака

    Щом ИИ вече ще ни лекува, сега я втасахме…

Коментар