Европейците са съгласни AI да се ползва за наблюдение

AI се радва на подкрепа сред европейците, когато става въпрос за обществена сигурност
(снимка: CC0 Public Domain)

По-голямата част от европейците подкрепят използването на изкуствен интелект за полицейски и военни операции, според нов доклад на Мадридския университет IE. Трима от всеки четирима европейци в проучването са дали глас “за” подобно приложение на AI технологията.

Докладът „European Tech Insights”, който измерва нагласите на над 3000 души в Европа, установи, че 75% подкрепят използването на AI технологии като разпознаване на лица и биометрични данни от полицията и военните за целите на наблюдението.

Степента на подкрепата е може би изненадваща, тъй като Европа има едни от най-строгите разпоредби за поверителност на данните в света, отбелязва CNBC. През 2018 г. Европейският съюз въведе Общия регламент за защита на данните или GDPR — рамка, която управлява начина, по който организациите съхраняват и обработват информацията на потребителите.

Фирмите са изправени пред солидни глоби за нарушаване на правилата. Компания, която нарушава законите на GDPR, може да бъде глобена с до 4% от годишните си глобални приходи или 20 милиона евро, което от двете е по-високата сума.

„Не е ясно дали обществеността се е замисляла за разклоненията на тези [AI] приложения”, каза Ихлак Сидху, декан на Училището по наука и технологии на IE University, пред CNBC.

Нивото на подкрепа за използването на AI в обществени задачи, като оптимизиране на трафика, е дори по-високо, достигайки 79%, според доклада. Въпреки това, когато става въпрос за чувствителни въпроси, като решения за условно освобождаване, повечето европейци (64%) се противопоставят на използването на AI.

AI манипулиране на избори

Въпреки подкрепата за AI в областта на публичната администрация и сигурността, хората изглеждат много по-загрижени за ролята му в демократичния процес. Докладът на IE University установи, че огромното мнозинство от европейците (67%) се страхуват от манипулиране чрез AI по време на изборите.

AI може да служи като усилвател на дезинформация, когато някои потребители умишлено се опитват да използват невярна информация, за да подкопаят мненията на другите. Основно безпокойство е, че така нареченото “дийпфейк” съдържание – синтетични изображения, видеоклипове или аудио клипове, създадени с помощта на AI, могат да бъдат използвани за погрешно представяне на възгледите на политици или за разпространение на други видове дезинформация.

Генеративни AI платформи, като Dall-E на OpenAI и Midjourney на Stability AI, могат да се използват за създаване на изображения само с няколко реда текстови подкани, например.

„AI и дълбоките фалшификати са най-новите примери за дезинформация и загуба на възможност за проверка”, каза Сидху. „Тази тенденция се разраства от началото на интернет, социалните медии и управляваните от изкуствен интелект алгоритми за търсене”.

Всъщност около 31% от европейците смятат, че AI вече е повлиял на решенията им за гласуване, сочи проучването. Докладът идва в момент, когато изборите в САЩ бързо наближават – сегашният вицепрезидент Камала Харис се състезава срещу бившия президент Доналд Тръмп за гласуването, насрочено за 5 ноември.

Поколенческо разделение

Докладът на IE University също установи разделение на поколенията в Европа по въпроса за AI. Приблизително една трета (34%) от хората на възраст между 18 и 34 години биха се доверили на базирано на AI приложение да гласува за политици от тяхно име.

Това доверие към изкуствения интелект пада до 29% за хората на възраст от 35 до 44 години и само до 9% за хората на възраст 65 и повече години, сочат данните от проучването.

Коментари по темата: „Европейците са съгласни AI да се ползва за наблюдение”

добавете коментар...

  1. Иванчо Глупака

    Повечето европейци са вече завършени идиоти с промити мозъци!

  2. Косьо

    Не е представително проучване. Няма как с 3000 човека за цяла Европа. Не се заблуждаваюте и да заблуждавате аудиторията, а първо проверете в документа точно в кои държави са питали хората и чрез какъв метод. Изглежда по-всяка вероятност интернет сондаж сред някаква особена съвкупност от респонденти. Нищо общо с действителността като цяло на терена

Коментар