DJI съди Пентагона за поставянето ѝ в черния списък

Дроновете DJI вече много трудно ще проникват на американския пазар
(снимка: CC0 Public Domain)

DJI, най-големият производител на дронове в света, съди Пентагона, като твърди, че не е собственост или се управлява от китайската армия, както бе набедена от американското министерство на отбраната – това ѝ костваше поставяне в черния списък от фирми, които не могат да правят бизнес със САЩ.

Китайският производител продава повече от половината от всички търговски дронове в Съединените щати. Сега DJI поиска от окръжен съд във Вашингтон да разпореди да бъде премахната от списък на Пентагона, който я определя като „китайска военна компания”. DJI настоява, че „не е собственост и не се контролира от китайската армия”.

Включването в списъка служи като предупреждение към организациите и компаниите в САЩ относно рисковете за националната сигурност от правенето на бизнес с дадена компания.

В делото на DJI се казва, че поради „незаконното и погрешно решение” на Министерството на отбраната, компанията „загуби бизнес сделки, беше обявена за заплаха за националната сигурност и й беше забранено да сключва договори с множество федерални правителствени агенции”.

Компанията добави, че „клиентите в САЩ и други страни са прекратили съществуващите договори с DJI и отказват да сключват нови”.

DJI завело делото, след като Министерството на отбраната в продължение на повече от 16 месеца не е комуникирало с нея относно поставянето ѝ в списъка. Китайската страна посочва, че компанията „няма друг избор, освен да потърси облекчение във федералния съд”.

Същият списък включва и други големи китайски фирми, сред които авиационната AVIC, производителят на чипове памет YMTC, China Mobile и енергийната компания CNOOC.

По-рано тази седмица DJI съобщи, че митническата и гранична служба на САЩ спира вноса на някои нейни дронове в САЩ, позовавайки се на Закона за предотвратяване на принудителния труд на уйгурите.

Коментар