Процесор на IBM с 32 виртуални ядра дебютира у нас

Новата генерация процесори на IBM – Power 7, дебютираха тази сутрин и в България по време на презентация, подготвена от "голямата синя" компания за българските специалисти.

Power 7 интегрира 8 ядра в един чип, всяко от които работи в многозадачен (многонишков) режим. Всяко от осемте ядра може да поддържа паралелно до четири изчислителни процеса, в резултат на което чипът е в състояние да обработва паралелни 32 задачи. Образно казано, Power7 се явява с 32 виртуални ядра, готови за тежки паралелни изчисления.

Налагането на подобен капацитет е отговор на нарастващата нужда от изчислителна мощ, диктувана от все по-сложните и взискателни приложения, изпълняващи от своя страна все по-сложни анализи. IBM осигурява с новия си процесор потенциал за работа на приложения за анализи в реално време на финансовите пазари, благодарение на способността на системите с Power7 CPU да боравят с милиони транзакции в реално време и да анализират свързаните с тях обеми от данни.

Също така новото поколение Power7 може да бъде в сърцето на системи за управление на интелигентни електрически мрежи (т.нар. смарт-грид). Тези критични ютилити системи изискват безотказен анализ в реално време на огромни обеми данни за потреблението, анализ и прогнозиране на моментните изменения в търсенето с точност до секунди и мигновено реагиране за отговор на тези нужди.

Всъщност „смарт“ елементът в решенията на IBM е водещ и не случайно българският офис на компанията представи Power7 и свързаните с него решения под слога на „интелигентни решения за интелигентна планета“.

Способностите на Power7 за паралелни изчисления създават предизвикателство за създателите на софтуер. За да има полза от многонишковата обработка, самите приложения трябва да могат да подават задачите в многонишков режим. Сложното предизвикателство загатна за себе си още с появата на първите двуядрени процесори в индустрията, но наличието на 32 виртуални ядра в един чип го прави още по-сложно.

В този контекст предимство имат платформите на IBM като например фамилията бизнес-приложения Lotus, WebSphere и др.

Коментар