Дания гледа към отворените стандарти

Министерството на финансите на Дания е заинтересовано от отворените стандарти като възможност за намаляване на разходите в правителствения сектор, съобщава osor.eu.

Според Ларс Фрел-Петерсен, ръководител на цифровизацията на данните в министерството, ролята на отворените стандарти в правителствения сектор ще нараства. Датското МФ ще стреми държавните организации да приемат хладнокръвни решения по отношение на отворените стандарти.
ИТ стратегията на правителствения сектор в страната ще се разработва с отчитане на многото проблеми, с които се сблъсква Дания в момента, заяви Петерсен на неотдавнашната конференция "Open Source Days" в Копенхаген.
Кредитната криза доведе до дефицит в бюджета на Дания и до сурови мерки в правителствения сектор. Много чиновници напуснаха заеманите от тях длъжности, които вече дълго време остават незаети. На правителствения сектор се налага да работи по-ефективно, за да оправдае доверието на гражданите.
Според Петерсен, използването на информационните технологии в държавното управление не е оптимизирано. През 2009 година правителственият сектор е похарчил близо 670 милиона евро за ИТ развитие, като тази сума ще нарасне до 800 милиона евро през 2013 година.

Коментар