Казус с неясен изход в патентоването на софтуер

Споровете около патентоването на софтуер в Германия се разгорещяват. Страната е изправена пред ситуация, аналогична на възникналата в САЩ във връзка с делото Билски.

Активистите от End Software Patents започнаха да издирват политици, шефове на организации и учени, които все още нямат мнение по казуса за патентоването на софтуер. На всички тях ще бъдат разпратени копия от филма Абсурдност на патентите, за да могат да си изградят вярна гледна точка по въпроса, съобщи swpat.org.
Филмът е създаден от Фондацията за свободен софтуер. В него са представени интервюта, взети по време на нашумялото съдебно дело Билски. То завърши през 1998 година с решение за патентоване на всичко, което е годно за употреба, конкретно и осезаемо. Тази неопределена трактовка позволява патентоване на софтуер с нееднозначни интерпретации.
На 30 октомври 2008 година излезе съдебно решение, съгласно което подлежащите на патентоване софтуерни разработки трябва да са свързани със специален хардуер, като за такъв не се счита обикновената работна станция.
През април тази година обаче Висшият апелативен съд на Германия отмени решение за несъстоятелността на патент на Microsoft, отнасящ се до дължината на разширенията във файловата система FAT. На практика, това решение възобнови даването на патенти за софтуер без ограничения.
Предприетите действия от страна на End Software Patents са насочени именно към априлското решение на съда в Германия. Сега ситуацията с патентоването на софтуер в най-развитата европейска държава много наподобява тази в САЩ по времето на делото Билски, но изходът е неясен.
Ситуацията се влошава допълнително от неотдавнашно решение на Разширения апeлативен съд на Европейското патентно ведомство, което одобри патентоването на програми на физически носител.

Коментар