Интеруут с 62% ръст на печалбата през 2009 г въпреки кризата

София, 02 юни 2010 г. – Интеруут (Interoute), собственик на най-развитата и широко разпространена мрежа с 59 центъра за пренос на глас и данни в Европа, обяви 40 млн. евро печалба преди облагане за 2009 г. Това е ръст от 62% спрямо предходната година. Въпреки най-тежката рецесия от Великата депресия насам, Интеруут увеличи приходите си с 9% през 2009 г. които достигнаха 269 млн. евро. Компанията генерира излишък на парични средства през две от последните три тримесечия. 

Интеруут планира да използва тази ликвидност в разрастване на пазарния си дял чрез внимателно подбрани придобивания и инвестиции в нововъведения в телекомуникационните услуги и в закупуването на най-модерните, ефективни и „зелени” технологии.

Собственикът на най-голямата фиброоптична мрежа в Европа удвои нейния капацитет между 2008 г. и 2009 г. Само през 2009 г. бяха положени два подводни кабела – SEACOM в Източна и Южна Африка и Hannibal в Северна Африка. Интеруут разшири и мрежата си в Европа на юг като присъедини към нея Турция.

През изминалата година клиентите на Интеруут засилено търсеха мрежови информационни и телекомуникационни решения като cloud computing, както и изграждане на ИТ инфраструктура.

Гарет Уилямс, Главен изпълнителен директор на Интеруут, коментира резултатите: „Ние се захванахме с един изключително амбициозен проект – изграждането на най-голямата фибро-оптична мрежа в Европа. Създадохме актив, който ни позволява да предложим нови услуги на пазара. Така Интеруут трайно се позиционира в челните редици на пазара на cloud computing-а.”

Фиброоптичната мрежа на Интеруут е на стойност 2,7 млрд английски лири (приблизително 3,2 млрд евро) и трасетата й вървят от Лондон до Истанбул и от Стокхолм до Сицилия. Тя е собственост на мажоритарния акционер Sandoz Family Foundation and Tecom, филиал на Dubai Holding. Интеруут покрива нарастващото търсене на комуникации в цяла Европа, Близкия Изток, Африка и Северна Америка чрез връзка със САЩ с висок капацитет, точка на присъствие (PoP) в Близкия Изток и 8 подводни станции.

Портфолиото на Интеруут включва както основните елементи на модерните мрежови услуги като Duct и Fibre, така и най-напредналите решения като Virtual Private Networks (VPN) и услуги за сигурност и за управление на глас и съдържание. Компанията приоритетно въвежда новости, като най-последната е набор от комуникационни инструменти за бизнеса, сред които и Interoute Unified ICT – изграждане на свързаност, комуникации и компютинг.

Коментар