HP придоби ценна Linux разработка

Hewlett-Packard купува ценни активи от BIOS разработчика Phoenix, свързани с технологиите за мигновено зареждане и виртуализация HyperSpace, HyperCore и PhoenixFlip. Сделката на стойност 12 милиона долара ще приключи до края на месеца, съобщи prnewswire.com.

HyperSpace представлява бързо зареждащо се Linux обкръжение с минимален набор от функции, което се помещава в BIOS-а или в дял от твърдия диск. Интеграцията с хипервайзора HyperCore позволява във всеки момент превключване към HyperSpace, без да се прекъсва работата на текущата операционна система.

HyperSpace се зарежда за броени секунди – от 1 до 3, давайки възможност на потребителя да изпълнява задачи като проверка на електронна поща и преглеждане на новини в уеб сайтове, преди още да се е заредила основната операционна система.

Работата в HyperSpace удължава времето за автономна работа на лаптопа с 30%, благодарение на оптимизирането енергопотребление, твърди Phoenix.

Средата включва уеб браузър Firefox, файлов мениджър X File Explorer, приложение HyperSpace Network Wizard за настройка на мрежата (поддържа Wi-Fi и 3G), пощенски клиент, медиа-център (DVD, снимки, музика), офис пакет ThinkFree, Skype и програми като Citrix Client, VMWare и Windows Remote Desktop Client.

Системата е разработена на основата на открити технологии, но се разпространява при комерсиални условия. Пълнофункционална версия на HyperSpace е достъпна за тестване безплатно.

Коментар