Дефинират “зеленото” работно място

Министерството на труда и социалната политика ще започне работа по дефиниране на понятието “зелено работно място”, за да може да изготви програми за насърчаване и развитие в тази област, съобщи GreenTech.bg.

За момента не е ясен обхватът на това понятие, което е пречка да се разработят каквито и да е инициативи за подпомагане на “зелената” заетост, заяви Тотю Младенов, министър на труда и социалната политика, по време на среща с генералния директор на Hewlett-Packard България Ираван Хира, на която беше подписано споразумение за сътрудничество между ИТ компанията и Агенцията по заетостта.

Най-вероятно МТСП ще сформира работна група съвместно с Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, за да може заедно експертите на двете ведомства да очертаят границите на “зелените” професии.

Теоретично за такива занятия могат да се приемат всички дейности, свързани с опазването на околната среда, като се започне с инженерите – специалисти в областта на фотоволтаичните системи – и се стигне до развиващите еко земеделие и дори хората, които почистват плажовете. Именно затова е важно да се дефинира какво включва понятието “зелено работно място”.

Да се работи съвместно с бизнеса в дефинирането на тези понятия, предложи Саша Безуханова, директор за публичния сектор в HP Централна и Източна Европа. Тъй като в цяла Европа все още няма такава дефиниция, то България има шанса да бъде пионер и да помогне на ЕС да дефинира европейското понятие за зелено работно място.

Коментар