Разследват заговор на пазара за е-книги

Властите в щата Кънектикът започнаха разследване на дейността на Apple и Amazon, подозирайки ги в заговор на пазара за електронни книги. Повод за това е липсата на здравословна конкуренция в този сегмент от пазара.

Двете компании сключиха по-рано тази година споразумения с пет от водещите издателства, вкл. Macmillan, Simon & Schuster, Hachette, HarperCollins и Penguin. Съгласно договорите, издателствата ще продават е-книгите на Apple и Amazon на цени, недостъпни за други клиенти, разкрива главният прокурор Ричард Блументал пред Ню Йорк Таймс.

Съгласно т.нар. агентски модел за продажба на електронни произведения, издателствата сами определят цените на книгите, вземайки 70% от печалбата. Повечето нови произведения се продават на цена $12,99-14,99, докато Amazon, който владее около 70-80% от американския пазар на е-книги, продава бестселъри по  $9,99. Именно ниската цена е позволила на компанията да завладее толкова висок дял в сектора.

Пазарът на електронни книги бележи огромен ръст. През май тази година продажбите са скочили със 163% спрямо същия месец на 2009-та и достигат $29,3 млн., по данни на Асоциацията на американските издатели. Електронните книги държат 8,5% от всички продажби на книги, докато година по-рано имаха само 2,9% от пазара.

Коментар