Microsoft може да си подбие пазара с таблети

Бизнесът с таблети може да се окаже нож с две остриета за Microsoft. Когато компанията навлезе на този пазар, не е изключено тя да подбие продажбите на персонални компютри с Windows, смятат анализатори.

Таблетите под управление на Windows 7 биха застрашили сериозно пазара на традиционни компютри със същата операционна система, според Ел Хилва от IDC, цитиран от eweek.com.

Microsoft не крие амбициите си към пазара на таблети. На среща с акционери в края на юли CEO-то Стив Балмър заяви, че ръководената от него компания крои собствени планове за таблетите. „Имаме много интелектуална собственост и софтуер в тази област", каза Балмър.

Според Хилва обаче, пускането на таблети с Windows 7 ще окаже мечeшка услуга на Microsoft. Тези устройства могат да канибализират Windows компютрите, смята анализаторът.

Редица топ мениджъри също изказват прeдположения, че таблетите са способни да погълнат компютрите. Според оперативния директор на Apple Тим Кук, "поглъщането на пазара на компютри от iPad е фантастична новост”.

iPad е най-нашумелият продукт в последно време, като е на път да промени статутквото на пазара, след като всички водещи производители вече предлагат или обявиха планове да пуснат подобни устройства.

Коментар