Купуват iPad и като алтернатива на РС

13% от потребителите на iPad са избрали таблета вместо персонален компютър, твърди проучване на NDP Group. Близо една четвърт от купувачите пък са предпочели iPad като алтернатива на електронните книги.

Според проучването, iPad оказва неголямо, но осезаемо влияние на продажбите на традиционни компютри, за което свидетелства наличието на потребители, предпочели таблета на Apple вместо РС.

Все пак преобладаващата част от потребителите на iPad са си купили таблета просто защото го харесват, а не като алтернатива на друго устройство. С времето обаче тази ситуация ще се промени, смята NPD.

Устройства от рода на лаптопите, нетбуците и електронните книги, които имат сходна функционалност с тази на iPad, ще усещат все повече натиска от страна на епълския таблет, прогнозира анализаторът Стивън Бейкър.

Много от купувачите на iPad са притежатели на Mac компютри. В първите два месеца от пускане на устройството на пазара Mac потребители са били 50% от купувачите на iPad, а в следващите месеци процентът им е намалял до 45. В момента 53% от притежателите на iPad са потребители на Windows.

Най-голямо недоволство сред потребителите на таблета поражда отсъствието на USB порт. Сред другите оплаквания са невъзможността за печат и липсата на фонов режим за работа на приложенията. Тези недостатъци ще бъдат отстранени с излизане на iOS 4.2 следващия месец.

Коментар