Световният пазар на персонални компютри забуксува

Продажбите на персонални компютри през третото тримесечие разочароваха анализаторите. При прогнозиран ръст от 12,7%, пазарът отбеляза увеличение едва 7,6% спрямо същия период на миналата година, сочат данни на Gartner.

Виновни за несбъдната прогноза, според Gartner, са таблетите и общият спад в търсенето на РС, в частност на пазара в Западна Европа и САЩ. За разлика от предходни периоди, продажбите на компютри за началото на учебната година е било по-слабо.

Върху поведението на потребителите е повлиял големият шум около таблета iPad, в резултат на който много американци са отложили покупките на РС. „Таблетите не заменят основния РС, но влияят върху покупките по много пътища”, коментира Gartner.

През третото тримесечие в света са продадени 88,3 милиона броя РС, по данни на Gartner. Най-голям доставчик е HP с пазарен дял от 17,5%, следван от Acer с 13,1% и Dell с 12,2%.

Данните на Gartner са близки до тези на IDC. Според конкурентната анализаторска компания, пазарът е нараснал с 11%, или с 3% по-малко от очакваното. IDC отрежда 17,6% пазарен дял за HP, при 13,0% за Acer и 12,4% за Dell. В челната петица са още Lenovo и Asus, които за разлика от първите три компании бележат ръст в пазарния си дял.

Коментар