Австралия изгражда “умна” LTE мрежа

Най-мащабната смарт система за комунални услуги в Австралия стъпва на технология LTE, става ясно от споразумение между Ericsson и основния енергиен доставчик в страната – EnergyAustralia.

Ericsson ще проектира и въведе в експлоатация мултивендорна безжична мрежа, която ще активира двупосочна комуникация между устройствата за контрол на електричеството, системите за събиране и обработка на данни и домакинствата. Мрежата ще бъде въведена в 150 града в Нов Южен Уелс.

Tова е част от най-мащабното въвеждане на смарт комунални услуги в Австралия и ще направи електрическата мрежа на EnergyAustralia по-умна, екологична и ефикасна. Телекомуникационната мрежа ще обменя данни между 12 000 мониторинг устройства, инсталирани в електропреносната мрежа, 3000 мобилни полеви компютъра и 200 зонални подстанции.

EnergyAustralia ще започне тестове на LTE  платформа през 2011 г. с намерение да премине изцяло към LTE мрежа.

Според договора, Ericsson ще предостави оборудване, софтуер и услуги, като използва ресурсите на компетентностния център Ericsson Global LTE в Мелбърн, както и натрупания си опит в проектиране, изграждане и въвеждане на мрежи на местния пазар.

"Ние виждаме бъдещето и развитието на света като 50 милиарда свързани устройства до 2020 г., а смарт системите за комунални услуги и интелигентните измервателни уреди като основата на еволюцията в M2M комуникациите," коментира Сам Саба, изпълнителен директор на Ericsson Австралия и Нова Зеландия.

EnergyAustralia беше наскоро избрана от Австралийското правителство да проведе демонстрационен проект Smart Grid, Smart City, в рамките на който да тества първата напълно интегрирана, търговска смарт система за комунални услуги в Австралия. "Smart Home" демонстрацията показва ползите за потребителите от най-новите технологии, включително интелигентните измервателни уреди и интелигентната инфраструктура.

Коментар