Триумф за Sony Design с четири от най-високите награди

Един от най-престижните международни конкурси за дизайн, International Forum Design Awards (iF), още веднъж оцени способността на Sony да произвежда и предлага “изключителен дизайн”. При едва 50 отличия, присъдени за общо над 3000 кандидатури, Sony бие собствения си рекорд с четири престижни “златни награди” за отличителен продуктов дизайн за своите Handycam NEX-VG10,  BRAVIA телевизор серия NX800, цифров фотоапарат “α” NEX-5 и прожектор VPL-FX500L / VPL-FX30. Обхващайки цялата й продуктова гама, iF също отличи Sony в категориите “продуктов” и “комуникативен” дизайн, присъждайки на компанията внушителните 22 награди.

Sony винаги се стреми да надскочи границите на дизайна, за да поднесе на потребителите усъвършенствани форми и функции. След като беляза с присъствието си миналогодишното изложение за дизайн Milano Salone Internationale del Mobile, по-точно с приетата възторжено от индустрията изложба “Contemplating Monolithic Design” (Размишления върху монолитния дизайн), тези награди показват нагледно още веднъж творческите пориви на Sony към нови области на дизайна. Въплъщение на това е един от продуктите на компанията, получили златна награда: BRAVIA телевизорът серия NX800, който следва нов начин на мислене в проектирането на домашната електроника. С цел да усъвършенстват съвременния начин на живот, дизайнерите премахнаха всички ненужни външни бутони и използваха идеално подбрани материали, за да може телевизорът да изглежда еднакво добре включен и изключен. Тази концепция олицетворява отличения с награда “Monolithic Design” (монолитен дизайн) на Sony, въплътен в гамата  от продукти за домашно развлечение за 2010 година, и се простира до новите серии HX92/HX82/NX72 от BRAVIA телевизори, които ще бъдат въведени през тази пролет.

Так Кавагои, директор на Sony Design Centre Europe, коментира постиженията: "Tази година бележи 50-ата годишнина на Sony Design и сме изключително щастливи, че спечелихме толкова iF награди за нашето новаторство и творчество. Ние от Sony се гордеем с богатото си дизайнерско наследство, което е в сърцевината на репутацията на марката, като лидер в индустрията. През изминалата година предложихме много нововъведения: първия в света компактен цифров огледално-рефлексен фотоапарат “α” NEX-5, който въведе съвсем нова концепция на пазара за цифрови фотоапарати;  първата в света потребителска HD видеокамера със сменяеми обективи1. Sony Design постоянно гледа напред и непрекъснато се стреми да създаде нещо оригинално, дизайн за човека. Ценното признание точно на годишнината ни, мотивира Sony като дизайнерска марка."

iF златни награди

“α” NEX-5      

Разказвайки как Sony въведе нова категория в пренаситения пазар за цифрови фотоапарати, изпълнителният арт директор Такуя Ниитсу коментира: "Известно време усещахме скрити нужди на пазара за фотоапарати, предвид това, че някои хора оставаха неудовлетворени от творческите възможности на компактните модели, но отблъснати от размера на цифровите огледално-рефлексни апарати. Идеалното решение бе по-малък фотоапарат с превъзходно качество на изображението и именно поради тази причина разработихме цифрови фотоапарати без огледало, но със сменяеми обективи. Трябваше да се покажем дръзки в дизайна и NEX-5 стана най-малкият и най-лек цифров фотоапарат със сменяема оптика. Колкото до наградата, дизайнерите се съсредоточиха също върху използваемостта, разработвайки елегантен, добре подреден потребителски интерфейс – включващ ново ясно меню, което взе наградата за комуникативен дизайн.

“BRAVIA” серия NX800

Серия NX800, известна също като отличената с награда гама от BRAVIA телевизори с монолитен дизайн, бе проектирана, за да подобри съвременния начин на живот както с елегантния си външен вид, така и с развлекателните си възможности. Същността на “Monolith Design” е изградена върху идеята за най-красивия, опростен и минималистичен дизайн, който придава на телевизорите изящен външен вид. Въпреки изчистената им външност, те са изпълнени с последните нововъведения за лесен достъп до цял свят от развлечения и ще продължат да се предлагат на потребителите под формата на новите серии HX92/HX82/NX72 от BRAVIA модели, които излизат на пазара през тази пролет.

“Handycam” NEX-VG10  

Опирайки се на 25 години непрекъснати нововъведения при Handycam® камерите, NEX-VG10E от Sony бе първата в света потребителска HD видеокамера със сменяеми обективи1. Тя бе и първият Handycam® модел с голям Exmor APS HD CMOS сензор, който позволява използването на красиви кинематографични ефекти на разфокусиране на фона. Чрез почти професионалните си характеристики като сензора с 14,2 eфективни мегапиксела и сменяемите обективи, NEX-VG10E разкри безпрецедентни творчески възможности за обикновените видеолюбители.        

VPL-FX500L / VPL-FX30 (прожектор)     

Tези отличени със златна награда прожектори са проектирани за неподвижен монтаж в заседателна зала, шоурум, аудитория или концертна зала.

“VPL-FX500L и VPL-FX30 отразяват факта, че XGA качеството е и ще остане доминиращо на европейския пазар за прожектори от среден клас,” казва Робърт Мийкин, старши продуктов мениджър за прожекторите с бизнес приложение в Sony Europe. “Докато WXGA и HD разделителната способност продължават да набират скорост, XGA държи лъвския пай с очакваните 50% от бизнеса за следващите две години. Искахме да разработим изключително функционален прожектор, включващ новаторски функции като двуламповата система и хоризонталното/вертикално изместване, който да се превърне в избрания модел както за потребителите, така и за разпространителите на Sony.”       

iF награди за продуктов дизайн

Alpha NEX-3  

Alpha NEX-5  

BRAVIA серия EX500

BRAVIA серия NX800   

BDP-S370

BDV-F500  

Cyber-shot DSC-T99/T99D    

DR-320DPV/DR-350USB    

DWM-01

Handycam NEX-VG10    

MDR-Z1000  

MDR-EX510SL

MDR-EX1000

MPK-THG/THJ, MPK-WF, SPK-CXA 

nav-u NV-U75/U75V/U76V/U76VT

S-Frame DPF-XR100/80

VAIO серия P  

VAIO серия Z

VPL-FX500L/FX30  

Walkman серия S

iF награди за комуникативен дизайн

Потребителски интерфейс за “α” NEX-5 / NEX-3

VAIO Media Gallery

*1 По данни от 11 май, проучване на Sony.  Сред цифровите камери със сменяеми обективи

Коментар