ТУ отвори лаборатория за IPv6

Над 550 студенти от Техническия университет ще се обучават в лаборатория за работа с новия интернет протокол от шесто поколение (IPv6), съобщи МТИТС. Оборудването е инсталирано във Факултета по компютърни системи и управление като продължение и втора фаза на Проекта "6Deploy" на Европейската комисия.

Теоретично, изчерпването на адресите в сегашната версия на интернет протокола ще се случи между 2011 и 2013 година, посочи зам.-министър Първан Русинов. Затова има препоръка на Европейската комисия за постепенно преминаване към нов протокол с повече адреси в световната мрежа.

Новите компютри и сървъри, продавани от големите производители, вече са съвместими с IPv6. Администрацията и фирмите трябва да обучат мрежовите си специалисти, за да бъдат подготвени за прехода.

При дистанционна форма на обучение българската лаборатория може да подготвя студенти от други факултети и висши училища, както и представители на бизнеса. Тук на първо време могат да бъдат обучени безплатно и ключови ИТ служители от държавната администрация, каза Русинов.

Коментар