Първан Русинов поиска отговори от ICANN

България продължава да отстоява искането си да получи кирилски интернет домейн „бг”. Вчера заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов е изнесъл онлайн презентация пред интернет регулатора ICANN за проблемите с българския домейн на кирилица, съобщиха за TechNews.bg запознати отблизо с проблема.

 
Зам.-министър Първан Русинов поиска от ICANN да преразгледа българската кандидатура за кирилски домейн "бг"

 

Русинов е подчертал, че интернет общността у нас стои твърдо зад съчетанието „.бг”. Близо две трети (65,6%) от участвалите в публичните консултации на МТИТС дават предпочитание на „бг" спрямо алтернативи като "бгр", "бъл" и други съчетания.

Както е известно, българската кандидатура за „бг” домейн бе отхвърлена от IACNN по неясни съображения. Предполага се, че основната причина е сходство с други домейни.

В презентацията си, която е публикувана на svsf40.icann.org, зам.-министър Русинов критикува DNS Stability Panel за липсата на ясни и подробни мотиви за отхвърляне на „бг”, както и за липсата на процедура за обжалване и преразглеждане на кандидатурата.

Първан Русинов е отправил питане към ICANN дали има възможност за допълнително, разширено разглеждане на нашата кандидатура на този етап. Зам.-министърът също така е поискал отговор от DNS Stability Panel може ли предложеният стринг „бг” да се възползва от възможността за по-подробно разглеждане от 3-членен състав експерти в рамките на съществуваща процедура.

С презентация в дискусията е участвала и Гърция, която също като нас претърпя провал със заявката за домейн „gr”. Сърби и руснаци вече получиха кирилски домейни по откритата през 2009 година бърза процедура на ICANN.

Представителите на ICANN пък са заявили, че от тяхна гледна точка в бързата процедура са изчерпани възможностите за регистриране на домейни на националните азбуки на България и Гърция, ако са от две букви, съобщи по-късно днес МТИТС.

по темата: „Първан Русинов поиска отговори от ICANN”

добавете коментар...

  1. Пари от нищото

    Цялата идея за този домейн е безкрайно глупава, що се отнася до потребителското удобство, нооооо каква печалбичка ще донесе на регистраритееее…

Коментар