Microsoft отваря “облачен” център в Брюксел

Не къде да е, а именно в Брюксел тази седмица отваря врати първият европейски център на Microsoft, посветен на облачните изчисления и оперативната съвместимост – „Microsoft Cloud and Interoperability Center”. Инвестицията на компанията е в размер на 5,3 милиона евро. Събитието е по своеобразен начин знаково, защото европейската столица в продължение на години бе символ на един от най-дългите юридически спорове между ЕС и софтуерния гигант, а сега новият център загатва за едно ново ниво на сътрудничество между Европа и Microsoft.

Разположен в сърцето на европейските институции, Центърът за облачни технологии и оперативна съвместимост „Microsoft Cloud and Interoperability Center” (CIC) има за цел да насърчава иновациите и растежа в сферата на изчислителните облаци в Европа. Той ще показва най-новите технологии и решения в области като образованието, здравеопазването и електронното управление, както и напреднали изследователски проекти. Центърът ще предоставя подкрепа за организациите от публичния сектор и малките и средни предприятия в процеса на изследване и възприемане на облачните технологии и създаване на техните собствени иновативни решения. Центърът също така ще набляга на оперативната съвместимост и сътрудничеството като начин да се извлече възможният максимум от информационните технологии.

„Европейският съюз (ЕС) обеща да стане интелигентна, устойчива и всеобхватна икономика до 2020 година. Microsoft подкрепя тази цел и помага на Европа да стане технологичен лидер, правейки стратегически инвестиции в облачни технологии в региона, улеснявайки сътрудничеството между големите европейски корпорации, малките и средни предприятия (МСП), потребителите и организациите от публичния сектор”, посочват от компанията-инициатор на центъра.

Центърът за облачни технологии и оперативна съвместимост е част от експертния технологичен център на Microsoft в Брюксел, който включва още иновационен център за облачни решения, разработен в сътрудничество с регионалните власти в Брюксел, център за върхови постижения в областта на обществените услуги и електронното правителство, център за технологични иновации за училищата. Като част от откриването на CIC, Microsoft ще проведе над 50 демонстрации на най-новите приложения за публичния сектор, корпоративните организации и индивидуалните потребители, покривайки разнообразие от сфери като електронно правителство, здравеопазване, околна среда, образование, отбрана и национална сигурност. Специално внимание ще бъде отделено на оперативната съвместимост и облачните технологии за правителствата.

Повечето от демонстрираните решения са дело на европейски малки и средни фирми на базата на Microsoft платформи, подчертавайки потенциала на облачните технологии за постигане на икономически растеж в Европа.

„Microsoft и другите доставчици на облачни решения и потребителите ще допринесат конструктивно за работата ми по създаване на европейска стратегия за облачен компютинг, – коментира Нели Крус, заместник-председател на Европейската комисия, отговаряща за цифровите технологии. – Всички заедно ние можем да се справим с предизвикателствата, пред които сме изправени днес, и да извлечем максимума от тази технология”.

„Ние виждаме силно бъдеще пред една стабилна и динамична облачна икономика в Европа, – заяви Жан-Филип Куртоа, президент на Microsoft International. – Гледаме на инвестициите в този център като на важна част от ролята на Microsoft в работата, която ще доведе до създаване на проактивна стратегия за облачен компютинг в Европа. Ние помагаме за възприемане на изчислителните облаци сред хората, правителствата и предприятията, работейки в тясно сътрудничество с нашата широка мрежа от партньори и разработчици. Сега е моментът да се прегърне промяната – изчислителните облаци представляват огромна възможност за ускоряване на икономическия растеж в региона”.

Според Куртоа, облакът е особено важен за малките и средните предприятия. „Малките предприятия са гръбнакът на европейската икономика и за тях изчислителни облаци създават условия и възможности, помагащи им да развиват иновации, да постигат икономически растеж и да създават нови работни места. Много млади предприемачи вече са наши партньори и приемат „облака” като ключова технология за своя бизнес успех”.

Освен всичко друго CIC ще бъде домакин на изследване, провеждано в рамките на проекта VENUS-C. Microsoft е инициатор и основен партньор в проекта, който е съфинансиран от Европейската комисия по 7-ма рамкова програма за разполагане на облачни услуги за сферата на науката, включвайки изследователски институции от цяла Европа.

Европейските институции и компанията от Редмънт отдавна си сътрудничат активно и работят заедно в много направления, казва по повод новия център Томаш Бохенек, вицепрезидент на групата за продажби, маркетинг и услуги (SMSG) в Microsoft – Централна и Източна Европа. Центърът за облачни изчисления и оперативна съвместимост в Брюксел е едно логично продължение на тази съвместна работа и в частност на вече съществуващия там експертен център на Microsoft. Неговото „израстване” е провокирано от огромния интерес на европейските специалисти към технологиите „в облака”, категоричен е Бохенек. „Облакът” е в състояние да промени изцяло възприятието ни за софтуера, особено когато става дума за страните от Централна и  Източна Европа (вж. Икономическият ефект от облака ще промени възприятията ни за софтуера).

Към "облачната технология" има повишен интерес от страна на еврокомисарите, отговорни за ИТ
 
Томаш Бохенек
Microsoft
 

Европейските институции и компанията от Редмънт отдавна си сътрудничат активно и работят заедно в много направления, казва по повод новия център Томаш Бохенек, вицепрезидент на групата за продажби, маркетинг и услуги (SMSG) в Microsoft – Централна и Източна Европа. Центърът за облачни изчисления и оперативна съвместимост в Брюксел е едно логично продължение на тази съвместна работа и в частност на вече съществуващия там експертен център на Microsoft. Неговото "израстване" е провокирано от огромния интерес на европейските специалисти към технологиите "в облака", категоричен е Бохенек. "Облакът" е в състояние да промени изцяло възприетието ни за софтуера, особено когато става дума за страните от Централна и Източна Европа.

Г-н Бохенек, каква е идеята на центъра за облачни технологии, който Microsoft отваря в Брюксел?

Това е нашият отговор на огромния пазарен интерес към облака. Много организации посещават нашия експертен център в и се интересуват от технологията. Затова искаме да сме сигурни, че можем да предложим компетенции в тази област на място, където хората от Европа могат да идат да видят какво е "облакът" и да дискутират различни стратегии.

Има и много официални представители на ЕС, които се намират в Брюксел и които просто искат от нас да направим такъв център. Факт е, че към тази технология има повишен интерес от страна на еврокомисарите, отговорни за ИТ, и трябва да се посочи, че запознатостта им с темата е на високо ниво.  

Какво общо има между този център и "цифровия дневен ред" на Европа?

 

Има много общо, защото ЕС има своята група от експерти в областта на високите технологии и всички те работят по този "дневен ред", а те те искат да чуят от нас подробности за облака, за стратегията, за ефективността и т.н. По-добре е да разполагаме с този център на място, при тях, отколкото да ги караме да пътуват надалеч, да летят със самолет до някое друго място, за да научат повече. Това е е концепцията – центърът да е удобен за представителите на ЕС така, че те да могат да работят и в същото време да узнават лесно накъде се развиват ИТ.  

Събитието е знаково, като се има предвид дългата история на отношенията между Microsoft и ЕС.

 

Да, налице е един много дълъг юридически казус, но всъщност ние винаги сме работили заедно. Говорим си, сътрудничим си, предлагаме подкрепа по различни начини, стараем се да сме полезни максимално. Този дълъг правен дълъг диспут, в който сме на различни мнения, може би създава малко погрешно впечатление у хората, но реално той има и много положителни въздействия, защото представителите на ЕС добиват по-добра представа за повечето ИТ аспекти, а ние пък разбираме по-добре тяхната философия.

Ще има ли други подобни "облачни" центрове из Европа?

 

Да, но засега не мога да издам подробности кога и къде.

Коментар