„Зелена” памет облекчава центъра за данни

С преместването на изчислителните ресурси в облака, ИТ доставчиците все повече усещат тежестта на разходите за поддържане на центрове за данни. Компаниите от всяка индустрия изграждат зелени центрове за данни, за да пускат повече сървъри по по-ефективен начин. Това води и до зелена вълна в компонентите, които формират центъра за данни, пише GreenTech.bg.

 
Samsung Green DDR3 прави по-ефективни центровете за данни  

На неотдавнашното изложение CeBIT в Хановер, Германия, корейският гигант Samsung показа „зелена” DDR3 памет, която прави възможни нови нива на изчислителната мощност в центровете за данни.

В сравнение със своя 50-нанометров еквивалент с консумация 100 вата, новият 30-нанометров Green DDR3 чип във варианти с капацитет 2 GB и 4 GB консумира съответно 40 и 60 вата, или почти наполовина по-малко.

Освен че има значително по-малка консумация, Green DDR3 работи на по-ниска температура – на 50 градуса спрямо 59 градуса за 50-нм еквивалент. В един 48-гигабайтов сървър, зелените чипове ще използват с 86% по-малко енергия, твърдят от производителя.

Дори при 44% икономия, Green DDR3 позволява да се увеличат сървърните ресурси с 80%, без да се вдига бюджета за енергия. При 2000W захранване, зелената памет прави възможно поставяне на девет сървъра в един „рак”, вместо пет.

Икономиите стават още по-значими по отношение на оперативните разходи. Например, за система от 1000 сървъра ще са необходими само 112 шкафа вместо 200, което води до намаляване на разходите с над $60 хиляди.

Преходът към Green DDR3 осигурява спестяване на 2.98 мегавата енергия годишно на сървър, или $194,000 за 1000 сървъра. С тези спестени средства могат да се закупят нови 55 сървъра само за една година.

Зелените памети на Samsung вече се вграждат в някои сървъри на Fujitsu. Компанията планира да обяви партньорства и с други производители на компютри в следващите месеци.

Коментар