Започна допитване за бъдеща стратегия на ЕИТ

Започна обществено допитване относно бъдещата стратегия на Европейския институт за иновации и технологии (ЕИТ). Изразените в допитването мнения ще бъдат използвани при изготвяне на „стратегическа иновационна програма“ за ЕИТ, която Европейската комисия трябва да предложи до края на настоящата година. В програмата ще бъдат очертани основните приоритети на института до 2020 г., с акцент върху задачите и целите, финансирането и предстоящите сфери на интерес.

„Комисията е силно заинтересована да чуе становищата на нашите партньори преди финализиране на предложението за бъдещата стратегия. Идеята е да се доразвие вече наученото по време на първия етап от работата на института и да се подготви терена за разширяване на дейността на ЕИТ“, заяви комисарят по образованието, културата, многоезичието и младежта – Андрула Василиу на конференция в Будапеща.

ЕИТ разполага с административно седалище (в Будапеща), но развива своята дейност от 16 точки в Европа, от Барселона до Стокхолм, с помощта на трансгранични публично-частни партньорства, познати като „Общности на познанието и иновациите“ (KIC).

KIC обединяват водещи висши учебни заведения, изследователски центрове и бизнеса. Към днешна дата са създадени три KIC, в които вниманието е насочено върху устойчивата енергия (InnoEnergy KIC), климатичните промени (Climate KIC) и информационното и комуникационно общество (EIT ICTLabs).

Допитването е отворено за коментари от 14 април. Крайният срок за отговор от заинтересованите страни е 30 юни. Въз основа на резултатите от допитването, както и на независима оценка и на предложение от страна на самия ЕИТ, до декември 2011 г. Комисията ще представи стратегическата иновационна програма.

Европейският институт за иновации и технологии (ЕИТ) е автономен орган на ЕС, който поощрява водещи иновации със световна значимост. Това се осъществява с помощта на първите по рода си общности на познанието и иновациите. За периода 2007-2013 г. ЕИТ е получил 309 милиона евро от бюджета на ЕС.

Коментар