AMD отчете успехи при сървърите

Сървърната процесорна платформа AMD Opteron 6000 е разширила значително присъствието си, откакто бе пусната на пазара през 2010 година. Възможностите за създаване на виртуализационни среди на базата на Opteron 6000 намират реализация в системи като Dell PowerEdge R815 и HP ProLiant DL585 G7, съобщи AMD.

Съвместимостта на платформата с 16-ядрения процесор от следващо поколение с кодово име Interlagos дава възможност на компаниите да запазят инвестициите си при ъпгрейд към по-голяма производителност на техните машини.

Системи с процесорите от серията Opteron 6100 сега са достъпни от OEM производители и системни интегратори като Acer, Cray, Dell, HP, IBM, SGI, и др.

Същевременно се наблюдава търсене на системи с все повече ядра, отбелязва AMD. Така например, HECToR – националната суперкомпютърна „служба” на Великобритания – обновява всички суперкомпютърни процесори към очакваните скоро на пазара 16-ядрени Opteron чипове с кодово име Interlagos. Cray ще приеме на въоръжение новото решение и ще обяви ъпгрейд по-късно през тази година.

Cray е подписала договор и с швейцарския национален суперкомпютърен център (CSCS) за обновяване на сегашната система Cray XT5 с кодово име Monte Rosa към Cray XE6. Системата Monte Rosa в CSCS ще бъде ъпгрейдвана с решението на Cray за вътрешно свързване Gemini и с новите Opteron-и Interlagos.

Cray обяви и нова, GPU-базирана система XK6. Очакваните процесори Opteron Interlagos ще бъдат част от това решение, което ще може да се надгражда до над 50 петафлопа (квадрилиони операции в секунда) изчислителна мощност.

Лабораторията Idaho National Labs пък съобщи, че нейният суперкомпютър Fission е базиран на 12 512 ядра Opteron, изграждащи системата Appro Xtreme-X, която ще моделира 3D проекти на пръти за ядрени реактори.

Астрономическият отдел на Университета на Сан Пауло в Бразилия е избрал за своите научни изследвания високопроизводителната система SGI Altix ICE 8400, базирана на AMD Opteron 6100 процесори.

Коментар