Започна обществена консултация за LED осветлението

Европейската комисия прие Зелена книга и започна обществена консултация върху бъдещето на светодиодното осветление. То е една от най-енергоефективните форми на осветление с разнообразни възможности – в сравнение с другите технологии за осветление спестява до 70% от енергията и разходите, посочиха от Комисията.


LED осветлението ще снижи с 20% потреблението на електроенергия до 2020 г.
 

Бързото разпространение на LED осветлението ще гарантира успеха на европейския сектор на осветлението и ще спомогне за снижаване на потреблението на електроенергия за осветление с 20% до 2020 г.

На пазара на светодиодно осветление обаче съществуват редица препятствия: високи покупни цени поради по-усъвършенстваната технология спрямо алтернативите, недостатъчно познаване от страна на потенциалните потребители и отсъствие на общи стандарти.

Ето защо до 29 февруари 2012 г. ще се провежда консултация за събиране на мнения относно идеите на Комисията.

Необходимостта от внедряване на светодиодното осветление е очевидна. То означава по-ниски разходи за вас и по-здравословна околна среда за планетата. Моля изпратете ни своите идеи как да го ускорим и да увеличим работните места и икономиите, които Европа може да спечели от използването на светодиодно осветление“, призова заместник-председателят на Европейската комисия Нели Крус.

Основните въпроси, включени в обществената консултация, са:

• Кои мерки биха помогнали да се преодолеят съществуващите пречки и да се ускори разпространението на светодиодното осветление в Европа?

• Как да осигурим на европейския пазар висококачествени и безопасни светодиодни продукти, които отговарят на очакванията на потребителите?

• Как да укрепим сътрудничеството между сектора на осветлението и архитектите, проектантите, електротехниците и строителния и сградния сектори?

• Как ЕС може да подпомогне предприемачеството и конкурентоспособността в сектора на осветлението?

Поощряването на енергоспестяващото светодиодно осветление е ключова цел на Програмата в областта на цифровите технологии за Европа. Поради постепенното извеждане от продажба на традиционните електрически крушки в ЕС до септември 2012 г. през следващите няколко години в европейските домове, офиси и улици около 8 милиарда нажежаеми лампи ще трябва да се заменят с по-енергоефективно осветление. То включва технологии за осветление със светодиоди и органични светодиоди, известни също като осветление с полупроводникови елементи.

Осветлението с полупроводникови елементи предлага качествена светлина и зрителна ефективност, както и все по-добър дизайн. То може да даде тласък на секторите на осветлението и на строителството, да разкрие огромни възможности за предприятията (много от които са малки и средни) и да доведе до създаване на работни места и стимулиране на икономическия растеж в Европа, подчертаха от Комисията.

по темата: „Започна обществена консултация за LED осветлението”

добавете коментар...

  1. ВИЖТЕ РЕКЛАМИТЕ

    Реклама – Най-Евтино LED осветление
    Мислите ли, че най-евтиното е най-качествено?
    Точно обратното е, но в нашата скапана държава качеството е НИЩО – говедата търсят най-евтиното.
    Търси се ЧАЛГАТА на светодиодните продукти.
    И както се изцепил един кмет, след като всички светодиодни лампи му изгорели – за светодиоди повече не ми говорете….
    И е прав човекът – боклуци не му трябват.

    Следващата реклама – Магазин за LED осветление.Най-ниски цени. – пак СЪЩОТО – няма ВИСОКО КАЧЕСТВО има НИСКИ ЦЕНИ…а едното изключва другото.
    Но търговците не случайно подчертават ниските цени – ТОВА СЕ ТЪРСИ ОТ КЛИЕНТИТЕ….?!?!
    Купувайте китайски лайна тъпанари и бъдете щастливи !!!

  2. Събери си вересиите

    CRI=100% има слънчевата светлина НЕГРАМОТНИКО, а не лампата с нажежаема жичка !!!
    Аман от тъпи парчета…..

  3. Конструктор

    Кокво CRI искаш г-н Страничен Наблюдател от диодна лампа за 6 лева ???
    То не може, хем краен дзифтарлък и хем голямо качество…
    Има китайски диоди с CRI 85-90, но ти явно за тях не си и чувал.
    Защо да чуваш?
    Тогава няма да има какво да плюеш и половината от смисъла на живота ти се губи безвъзвратно.
    Не съм против европейските и американски производители на светодиоди, които произвеждат диодите си на остров Пенанг-Малайзия и в Houzhou-Китай, но съм сигурен, че мога да постигна същото качество и осветеност с китайски светодиоди с чипове на Epistar, но цената ще е много различна.

  4. Динко

    най добрата светлина е от металхалогенките на ОSRAM, worm daylight for night work and Natural day-light for day work- серията керамични лампи или цокли или изводи не с есещам какво точно беше. също и халогенките пак на Осрам като наи издържливи и с най-мека светлина.
    Ползвам ги за работа в лаборатория където ми е нужна добра светлина винаги по всяко време на денонощието. Най-мека е светлина от халогенните лампи. Метал халогенните са малко по остри като светлина но дават много добра бяла светлина. Обикновенните лампи имат твърде жълта светлина и не са добре за работа през деня а само вечер. от жълтата светлина на хората им се приспива и за през деня затова се ползват луминисцентните 🙂

    http://www.osram.com/_global/pdf/Professional/General_Lighting/High_pressure_discharge_lamps/106T020GB.pdf

    на страница 6 са индексите за CRI

    Нека бъде Светлина за всички :)))

  5. Наблюдател

    Най-качествена светлина дава обикновената крушка с нажежаема жичка – CRI=100%. Всички алтернативни източници на светлина не могат да достигнат тази стойност, да не говорим за китайските светодиоди с 60% CRI… Ако цената на енергийната ефективност е да изглеждаме мъртвешки, аз не съм съгласен да я платя.

Коментар