Електрическото динамо навърши 145 години

Преди 145 години Вернер фон Сименс изобретява електрическото динамо. На 17 януари 1867 г. германският предприемач и изобретател представя пред Кралската академия на науките в Берлин принципа на устройството.


Електрическото динамо, изобретено от Вернер фон Сименс, прокарва пътя на масовата електрификация

Това е най-важното откритие на Сименс в областта на електротехниката, с което той прави пробив в използването на електричеството като източник на енергия, подчертаха от немската компания.

Сименс открива принципа на електрическото динамо през 1866 г. въз основа на работата на Фарадей. Откритието позволява лесно и евтино генериране на големи количества електроенергия посредством кинетична енергия и проправя пътя на масовата електрификация.

Технологиите на Сименс разкриват нови приложения на електрическата енергия. Сред тях са първият електрически локомотив, представен на Берлинския търговски панаир през 1879 г., първите електрически улични лампи, инсталирани по Кайзергалери в Берлин през същата година, първият електрически асансьор, построен година по-късно в Майнхайм, както и първият в света електрически трамвай, обслужвал линията Берлин-Лихтерфелде през 1881 г.

Коментар