Отложиха гласуването на SOPA

Сенатът и Палатата на представителите в Конгреса на САЩ отложиха гласуването на антипиратските законопроекти PIPA и SOPA, под натиск от големи технологични компании, обществеността и хиляди уеб сайтове.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:  
Google събра милиони подписи срещу SOPA  
Британската Wikipedia обяви стачка  
Обама критикува законопроекта SOPA

„Във връзка с последните събития приехме решение да отложим планираното за вторник гласуване [на PIPA]”, заяви лидерът на демократичното мнозинство в Сената на САЩ Хари Рийд, цитиран от cbsnews.com.

Същевременно, за отлагане на гласуването на SOPA съобщи и председателят на Правния комитет в Палатата на представителите Ламар Смит. Според него, законът е необходим за защита на американските компании и хиляди работни места и обсъждането му ще продължи през февруари.

Срещу SOPA и PIPA бяха организирани широки публични протести. Технологични гиганти като Google и световната онлайн енциклопедия Wikipedia застанаха категорично срещу спорните законопроекти.

Критики срещу някои постановки в документа отправи дори и президентът Барак Обама.

В резултат, много конгресмени, които поддържаха двата законопроекта, се отказаха от гласуването им. Предполага се, че SOPA и PIPA няма да бъдат приети в сегашния им вид.

Коментар