Обявяват „Иновативна платформа” на 9 април

Инициатива „Иновативна платформа” ще бъде обявена на 9 април в Информационния център на ЕС в София. Тогава ще се състои заключителна среща на Националната група за подкрепа, създадена в рамките на  проекта „Сътрудничество в Югоизточна Европа за финансиране и иновации“.

Платформата е крайният резултат на тригодишен проект на стойност 2,7 млн. евро, в който участват организации от България, Австрия, Гърция, Италия, Македония, Румъния, Сърбия, Словения, Унгария и Хърватия. „Иновативната платформа“ ще бъде активирана в края на април след приключване на проекта.

След регистрация в нея всички заинтересовани от управлението на иновациите участници (мениджъри, обучители, посредници, консултанти, правителствени и неправителствени експерти и др.) ще имат достъп до специализирана информация, ще получават отговори на свои въпроси и съвети и ще могат да търсят финансиране за иновации.

„Иновативната платформа“ ще е полза на общини, държавни и частни фирми от различни сектори, предприемачи и банкери, университети от изследователски центрове. Мисията на инициативата е да допринесе за подобряване на иновационния климат в страната чрез стимулиране на ефективното управление на иновациите в предприятията и усъвършенстване на институционалната и правната система на иновациите.

Според  данните на Европейската иновационна карта, България наред с Румъния и Латвия има статут на догонваща страна от гледна точка на развитието на иновации и конкурентност. Относителният дял на компании, които лансират новаторски продукти и услуги е малко по-висок  26%, се посочва в доклад, изготвен по проекта.

По данни на Европейската комисия, едва 6,7% от учените в България са заети в производствения сектор при средна стойност за ЕС – 15-49,7%, ЕС-25 – 47,3% и САЩ – 80,5%. Освен икономическата среда фактор за слабата обвързаност между научните изследвания и предприятията е и съществуващата организационна отдалеченост на науката от бизнеса.

По брой патенти на 1 млн. население България е на едно от последните места спрямо другите страни-членки на ЕС с едва 0,8 коефициент активност. Приблизително 0,4% от БВП в България се влагат в научни изследвания и това представлява едно от на-ниските нива в Европа, се посочва още в доклада по проекта.

В Националната си програма за реформи (2010-2013) България си е поставила цел инвестициите в научно-изследователска и развойна дейност да достигнат 1,5 процента от БВП, съчетани с по-добра бизнес среда, като основните приоритети в областта на иновациите са в три сфери: информационни технологии; технологии, свързани със здравето; еко- и енергоефективни технологии.

Коментар