ICANN ще управлява интернет поне 3 години

Интернет регулаторът ICANN ще управлява глобалната мрежа и в следващите три години. Това бе гарантирано от подписания договор между Националната администрация на САЩ по телекомуникации и информация (NTIA) и ICANN, касаещ управлението на IANA (Администрацията на адресното пространство на интернет).

Договорът е с продължителност три години, с възможност за удължаване с още две, и позволява на ICANN да управлява адресното пространство на интернет.

IANA е некомерсиална организация, която отговаря за пространството от IP адреси, както и за използваните протоколи в интернет. Управлението на IANA се извършва на договорна основа, като условията се определят от NTIA. От 1999 година насам IANA действа като подразделение на ICANN, а първият договор на ICANN c NTIA бе подписан през 2000 г.

В края на миналата година NTIA проведе търг за управление на IANA, но през март 2012 г. от администрацията съобщиха, че не са получили предложение, което отговаря на изискванията на глобалното интернет общество.

Сегашното удължаване на договора с ICANN означава, че и в бъдеще организацията ще управлява основните DNS сървъри на интернет и пространството от IP адреси.

Президентът на ICANN Акрам Атала заяви, что новото споразумение е сключено за безпрецедентен в историята на ICANN срок. Това е най-продължителният договор за изпълнение на функциите на IANA, сключван някога. Договорът влиза в сила от 1 януари 2012 г.

Коментар