Европарламентът отхвърли АCТА

Европейският парламент отхвърли с голямо мнозинство предложението за търговско споразумение за борба с фалшификатите ACTA (The Anti-Counterfeiting Trade Agreement).

 

При гласуването само 39 евродепутати са подкрепили ACTA, докато 478 са били против, а 165 са се въздържали. По този начин парламентът се съобрази с множеството критики по адрес на АCТА.

Редица правозащитници смятат, че ACTA влиза в сериозно противоречие с правата на гражданите за свобода на словото и конфиденциалност на личната информация. Обикновените потребители пък се опасяват от предвидените драконовски мерки, вкл. задължението на интернет доставчиците да информират за потенциални нарушения на авторските права.

Споразумението предвижда също, при преминаване на граници митничарите да проверяват компютрите на потребителите за наличие на пиратски софтуер.

Основни лобисти на ACTA са големите производители и разпространители на мултимедийно и развлекателно съдържание, които виждат в споразумението още една защита срещу интелектуалното пиратство. Договорът бе подписан от Япония, Канада, САЩ и Австралия, като впоследствие се присъединиха и страни от ЕС.

Вчера творческите индустрии излязоха с изявление, че гласуването на Европейския парламент ще ощети интелектуалната собственост, процеса на създаване на работни места и икономическото развитие на Европа.

Много членове на Европейския парламент се надяваха да се изчака становище от Европейския съд, преди да се вземе окончателно решение. “Противно на много от изказаните становища, зачитането на основните човешки права е  напълно гарантирано от ACTA и ние очакваме произнасяне на Европейския съд в тази посока”, отбеляза Дара МакГрийви, директор анти-пиратска дейност в ISFE, представляващ Европейските индустрии за производство и разпространение на видео игри.

Според Томас Буе, Директор „Институционни връзки” в Сдружението за бизнес софтуeр (BSA), нарушаването на правата върху интелектуална собственост е огромен проблем в Европа и има очевидна нужда от развитие на международните норми и добри практики в посока ефективно правоприлагане. „Наистина е жалко, че споразумението беше блокирано от междуинституционални противоречия и преекспонирана загриженост по отношение на прозрачността”, заяви Томас Буе.

по темата: „Европарламентът отхвърли АCТА”

добавете коментар...

  1. :)

    Пеем им ***. на аста 🙂

    а всички политици по европа дали не треперят от всеки протест на хората, дали не са се вкопчили в креслата си…

  2. Данаил

    Хехе, измъкват им тлъстия кокал, който си бяха подготивили, затова съжаляват. Слава богу, че поне този път разумът е надделял над парите…

Коментар