Intel оспорва $1 млрд. глоба, наложена от ЕК

Intel се опитва да оспори глоба в размер на 1,06 млрд. долара, наложена му от Европейската комисия преди три години. Според юристи на компанията, регулаторните органи на ЕС са взели решението на базата на „недостатъчно дълбоки” доказателства, предаде Ройтерс.

 

Глобата бе наложена на Intel след разследване на действия на компанията спрямо конкурента AMD. Твърди се, че лидерът на пазара за процесори е плащал на РС производители да не ползват чиповете на AMD.

Европейските антимонополни органи имат право да налагат глоба в размер до 10% от годишния оборот на компаниите. В случая, санкцията срещу Intel възлиза на 4,15% от приходите й. Глобата е най-голямата както в историята на Intel, така и на Европейския съюз.

Състав от петима съдии в Люксембург, където се помещава Европейският съд, ще разглежда жалбата на Intel. Американската компания разчита санкцията да бъде намалена или напълно отменена.

Още през 2009 г. омбудсманът на Европейския съюз заяви, че в делото срещу Intel е допусната грешка. Неговото мнение обаче не налага никакви задължения и няма ефект върху решението на Европейската комисия.

Коментар