Идват игри, командвани с поглед и мисъл

До края на годината ще излязат видео игри, действията в които ще бъдат командвани от мозъчни вълни. Това обещава американската компания NeuroSky, производител на евтини компютърни слушалки.

Новата технология беше демонстрирана на конференция на разработчиците на игри в Сан Франциско. Тя е основана на сензори, които предават настроенията на хората посредством измерване на вълните, излъчвани от човешкия мозък, обясни говорител на компанията.

Сензорите са монтирани в шлема на играча. Компютърен софтуер преобразува техните сигнали в действия във видео играта.

Обекти на екрана могат да бъдат движени в различни посоки чрез посочване с мишката и интензивно фокусиране на погледа и мисълта върху тях. Играчите трябва да “успокоят” умовете си, за да могат да повдигат разни неща в играта.

NeuroSky вече е продала комплекти за разработка на производители на игри и играчки, които до края на годината ще пуснат нови продукти на пазара. Според експерти от компанията, технологията съществува от сто години, но проблемът с цената е бил пречка за внедряването й. Шлемовете със сензори, произвеждани в Корея за NeuroSky, ще струват на едро по 50 долара за бройка.

Технологията би могла да се използва също и в производството на играчки, задвижвани със силата на мисълта. Други приложение е в MP3 плейърите за избор на музика, според настроението на притежателя.

Коментар