Palm наема дизайнер от Apple, за да се противопостави на iPhone

Бившият компютърен инженер от Apple, Пол Мърсър, отскоро работи по нова линия продукти на Palm, съобщи myiphone.com. Въпреки че iPhone на Apple не се очаква да излезе в близките един–два месеца, неговият гъвкав интерфейс вече накара индустрията на клетъчните телефони да затрепери, в което число влиза и Palm – производител на смартфони.
Телефонът Prada на южнокорейската компания LG Electronics вече предлага някои сходства с iPhone. Анализатори посочват, че телефонът на Apple ще накара индустрията да смени фокуса си от хардуерния към софтуерния дизайн.
Въпреки че Palm постави началото на пазара за хенхелд компютри, компанията се оказа под напрежение през изминалите години от някои от най-мощните имена в потребителската електроника, вкл. Sony Ericsson, Motorola, Nokia и Microsoft.
Миналата година Palm загуби важна битка и се наложи да възприеме Windows Mobile за една от версиите на своя смартфон Treo. Собственият софтуер на компанията Palm OS вече се смята в индустрията за остарял и подлежащ от основна преработка.
Мърсър се присъединил към Apple през 1987 година. Там той бил водещият дизайнер на версия 7 на Macintosh Finder, графичния десктоп на операционната система на Apple. По-късно Мърсър основа Pixo, която създаде система за разработване, използвана от проектантите на Apple, за да сътворят първата версия на потребителския интерфейс за музикалния плеър iPod.
Наскоро, като независим проектант, той работи за Samsung, за да конструира Z5 – най-продавания MP3 плеър в Южна Кореа. Мърсър е изградил репутация на дизайнер на интерфейси, които имат кинематографични качества и в същото време работят много чевръсто на малки потребителски електронни устройства.

Коментар