Microsoft планира да купи част от Dell?

Microsoft планира да инвестира между 1 и 3 милиарда долара в производителя на компютри Dell, според непотвърдени официално информации.

Софтуерният гигант от Редмънт е един от потенциалните купувачи на тексаската компания, твърди телевизионният канал CNBC. По-рано се появиха информации, че Dell планира да излезе от фондовата борса, превръщайки се от публична в частна компания.

По предварителни оценки, Dell струва  23-24 милиарда долара. Като потенциални купувачи на ИТ гиганта от Тексас се спрягат имената на инвестиционните фондове TPG Capital и Silver Lake Management.

Dell изпитва трудности на пазара за персонални компютри, в резултат на което пазарната й капитализация намаля с една трета. Основателят и шеф на компанията Майкъл Дел обмисля да я преобразува в частна още от 2010 г., тъй като Dell иска да стане доставчик на корпоративни решения, а акционерите нямат търпение за подобна промяна.

Microsoft, от своя страна, често инвестира в други технологични компании. Така например, тя вля финансов ресурс във Facebook, Barnes & Noble Nook и дори в Apple през далечната 1997 г.

Коментар