Intel направи необичаен подарък на Стивън Хокинг

Intel направи уникален подарък за рождения ден на професор Стивън Хокинг по време на церемония в Центъра за теоретична космология в Кеймбридж. На една 300-милиметрова силициева пластина, която обикновено се използва за масово производство на чипове, Intel е записала стотици пъти съобщението “Честит Рожден Ден на професор Стивън Хокинг”.

Поздравленията са “отпечатани” с използване на 32-нм производствена технология и наноскопични медни линии. Всяка буква е широка десет микрона, което е около десет пъти по-малко от ширината на човешки косъм.

“Това е един много специален подарък за необикновен учен и изключителен човек”, каза проф. Мартин Кърли, директор на Intel Labs Europe, при връчване на наградата.

Проф.Стивън Хокинг е директор на научните изследвания и основател на Центъра за теоретична космология. Новият суперкомпютър на центъра Cosmos Mk IX e създаден с помощта на Intel технология и цели да разреши някои от най-сложните математически предизвикателства, пред които са изправени учените в космологичните изследвания. Машината ще се използва за проучване на произхода на нашата вселена.

Очаква се суперкомпютърът да помогне за отговори на ключови въпроси като: Какво се случи в първите моменти след Големия взрив? Какви са първичните зачатъци, които водят до формирането на галактики, звезди, планети и в крайна сметка на хората?

COSMOS Mk IX използва 1856 процесорни ядра Xeon E5, подпомагани от 31 съпроцесора, които заедно осигуряват максимална теоретична производителност от около 75 терафлопа.

Коментар