Захарни батерии може да захранват лаптопи и телефони

Напредъкът в литиевитe батерии направи възможно съществуването на множеството преносими устройства, които днес приемаме като даденост. От лаптопи до мобилни телефони, а дори и iPod–и, които докторите вече използват, за да чуят шумовете на сърцето – всички те използват литиево-йонни батерии.

За съжаление обаче батериите не са много приятелски настроени към околната среда. Дори и тези от тях, които се презареждат, имат ограничен живот. Но ето, че учени от университета в Сент Луис разработиха специална горивна клетка, която може да замести литиевата. Подобно на живите същества, този нов продукт на учените използва захар за енергия, писа arstechnica.com.

Захарта се създава от растенията чрез фотосинтезата и дава енергия на всяко същество на планетата. Кислородът, от който се нуждаем, за да дишаме, е вторичен продукт от фотосинтезата и се е появил преди милиарди години, по време на зараждането на живота. Горивото, което използваме, за да запалим колите си и да дадем енергия на градовете, е било захар преди милиони години, преди топлината и налягането да сътворят своята магия.

Новата горива клетка използва именно захар, защото тя дава енергия с висока плътност за производство на електричество с помощта на ензим. В случая ензимът действа като биокатализатор за преобразуване на химическите реакции в електрическа енергия. Макар че този трик не е нов, д-р Шели Минтър, ръководител на екип от учени, твърди, че новосъздадената горивна клетка има продължителност на живота и мощност, невиждани досега.

А за разлика от другите горивни клетки, захарта е биоразграждаща се. Д-р Минтър е тествала новото гориво с глюкозен разтвор, сода и дървесни сокове. Карбонатните напитки нямали много добри качества, тъй като балончетата пречели на ефикасността на горивото, докато простата смес на захар с вода дала най-добри резултати.

Научната работа е от значителен интерес на Департамента по отбрана на САЩ, който спонсорирал проучването. Захарното гориво може да бъде полезно за зареждане на множеството електронни устройства, които американските войници използват на бойното поле – от уреди за нощно виждане до радио предаватели.

Очевидно е обаче, че технологията има още по-голям потенциал за пазара на потребителска електроника. Освен това ще спомогне за опазване на околната среда от индустрията, която колкото и да ни е полезна с нейните джаджи, е отговорна и за огромното количество изхвърлени тежки метали с ненужните вече устройствата.

Коментар