Прогнозират края на платените видео услуги

Платеното сваляне на видео от интернет постепенно ще отпадне от пазара, прогнозира нов доклад на компанията Forrester Research. През 2007 година приходите от даунлоуд на филми и ТВ програми ще достигнат своя пик от $279 милиона.
За сравнение, през 2006 г. доставчиците на подобни услуги са получили $98 милиона. За първи път услуги за сваляне на филми и ТВ програми срещу заплащане предложиха миналата година компании като Apple, Amazon, Microsoft и редица други.
Само 9% от пълнолетните потребители на Интернет използват платени видео услуги, твърди Forrester. Това са вманиачени хора, готови да похарчат немалки суми за подобно съдържание.
Основната част от интернет аудиторията остава неподатлива на офертите за сваляне на платено видео, което означава че пазарът няма основа за бъдещо развитие. Според Forrester, кабелните мрежи и телевизионните канали скоро ще се насочат изцяло към приходи от онлайн реклама и ще престанат да продават цифрово видео по мрежата. 
Apple може да преразгледа своята стратегия за услугата Apple TV, като я преобразува от затворена платена система в общодостъпна услуга, която печели от реклама, смята Forrester. Като цяло, анализаторите свързват бъдещето на видео съдържанието с рекламата.

Коментар