Отвореният код нарушавал 235 патента на Microsoft

Microsoft обвини ядрото на Linux, че нарушава 42 от нейните патенти, а потребителският интерфейс и други елементи на дизайна нарушават още 65 патента. OpenOffice.org пък е атакуван за 45 патента, наред с други безплатни и програми с отворен код, които нарушават още 83 патента на Microsoft, става ясно от интервю на софтуерния гигант във Fortune.

Засега не ясно как смята да процедира Microsoft, за да наложи спазването на тези патенти. Компанията обаче стимулира големите технологични фирми, които зависят от Linux, да сключват патентни сделки с нея – стратегия, която започна през миналия ноември със скандалния съюз с Novell. Наскоро компанията сключи патентни сделки със Samsung и Fuji Xerox. Софтуерният гигант се опита да води подобни преговори и с Red Hat, но така и не се стигна до споразумение между двете компании.

В статията на Fortune се споменава и че някои от технологичните защитници на отворения код са започнали да се запасяват с интелектуална собственост като част от проекта Open Invention Network, създаден през 2005 година от компании като Sony, Red Hat, IBM, NEC и Philips. Fortune отбелязва, че ако Microsoft започне да преследва отворения код, то обединеното ноу-хау на тези компании може да им да даде необходимите оръжия, за да започнат те да преследват Windows.

Освен това, имайки предвид колко дълбоко е навлязъл софтуерът с отворен код в компютърната индустрия, предприемането на директни законни действия срещу него би било много сложно и тежко начинание за Microsoft. Употребата на софтуера с отворен код е широкоразпространена сред потребителите, а и много големи компании, вкл. IBM, Dell, Sun Microsystems, Hewlett-Packard, Motorola и Oracle поддържат директно работата на Linux.

Това не е първият случай, когато се повдига въпросът за патентите, нарушавани от отворения код. През 2004 година едно проучване на Open Source Risk Management – компания, която продава застраховки срещу рискове от използване на софтуер с отворен код, показа, че Linux може да наруши най-малко 283 патента, 27 от които принадлежат на Microsoft.

Различните компании са се справили по различни начини с проблема. HP, например, взе про-патентна позиция по въпроса, докато IBM, Nokia, Sun и някои други фирми са дали разрешение за използване на някои от техните патентни права в софтуера с отворен код.

Open Invention Network остава засега сравнително ново начинание, но през тази година то вече привлече и софтуерния гигант Oracle. Дадена компания може да лицензира патентите в мрежата безплатно, стига да обещае да не предявява никакви претенции върху патентите, свързани с Linux средата.

В момента Free Software Foundation работи върху нов план на GPL (най-популярния лиценз за софтуер с отворен код), който ще забрани партньорства от типа на това между Microsoft и Novell.

Коментар