Сложността е главен проблем на решенията за ИТ сигурност

Компаниите са принудени да купуват сложни решения за сигурност, поради многото и различни устройства, които трябва да защитават

Компаниите са принудени да купуват сложни решения за сигурност, поради многото и различни устройства, които трябва да защитават

41% от компаниите в света считат нарастващата сложност на решенията за ИТ сигурност за един от основните проблеми през настоящата година, сочи проучване на IDC по поръчка на “Лаборатория Касперски”.

В днешната ИТ инфраструктура на почти всяка компания, независимо от размера и сферата й на дейност, влизат най-разнообразни устройства – пощенски сървъри, интернет шлюзове, работни станции, ноутбуци, смартфони и таблети. Всяко от тези устройства може да стане жертва на атаки от страна на киберпрестъпници, поради което компаниите са принудени да купуват сложни и многофункционални решения за защита на всеки възел на мрежата.

В резултат, често възникват проблеми с интеграцията на продукти и тяхната съвместимост, нарастват разходите за труд, заради липсата на възможност за централизирано управление на цялата система за защита, и в крайна сметка се изразходват допълнителни средства от ИТ бюджета.

Опитвайки се да избегнат подобни проблеми, много компании избират по-опростени, но в същото време и по-малко функционални решения за защита, което неизбежно води до понижаване на нивото на сигурност.

Подобни опити за икономии от решенията за сигурност могат да причинят сериозни финансови загуби за компаниите, както и уронване на тяхната репутация, коментира Лаборатория Касперски.

Оптималното решение се явява внедряване на единна платформа за обезпечаване на сигурността, включваща съвременни технологии и средства за изграждане на комплексна защита на всички възли на ИТ инфраструктурата с възможност за централизирано управление.

Коментар