Задава се първото обновление на Vista

 
През следващите няколко седмици Microsoft ще започне да тества бета версия на първия сервизен пакет (SP1) за Vista, както и третото обновление на Windows XP. Компанията смята да пусне бета версията само на 10 000 предварително подбрани тестери, но е възможно по-късно да увеличи броя им, според CNET News.
Малка група тестери вече работят с “beta preview” версия.

Първото обновление на Vista включва набор от поправки, чиято цел е да подобрят стабилността и надеждността на операционната система, пусната на пазара през януари. Налице са и някои дребни подобрения, най-забележителното от които е възможността за криптиране на множество дялове на хард диска, като се използва характеристиката Vista BitLocker.

Добавена е също така и поддръжка за разработващия се файлов формат за подвижно съхранение, познат като exFAT, както и за EFI (extensible firmware interface), който е алтернатива на BIOS – фърмуера, отговорен за първоначалното стартиране на операционната система.

Въпросът е обаче дали съдържанието на обновлението или времето му на пускане ще окажат влияние върху плановете на големите компании да възприемат Windows Vista. От IDC смятат, че ефектът няма да е много голям. Microsoft си беше поставила доста амбициозни цели за бизнес възприемането на Vista, очаквайки компаниите да преминат към системата още през първата година с два пъти по-бързи темпове, отколкото когато беше пусната Windows XP.

Бизнесът обаче спазва хода си от предишните пускания на нови ОС и обикновено изчаква първото обновление на системата, което поправя редица проблеми.

Що се отнася до предстоящия SP3 за XP, от Microsoft не разкриват много детайли за съдържанието му. Това ще бъде последното значително осъвременяване на операционната система XP, която беше пусната през октомври 2001 година.

Коментар