Нов софтуер на Symantec издига защитата на по-високо ниво

Нарастващият проблем с кражбата на самоличност е един от ключовите моменти в новите версии 2008 на програмите Norton Internet Security и Antivirus на Symantec, които бяха пуснати във вторник. Пакетите, предназначени за Windows XP и Windows Vista, идват с подобрена защита срещу кражбата на самоличност и срещу други онлайн заплахи за сигурността.
Identity Save е нова характеристика на Norton, която позволява на потребителите да контролират каква информация се споделя с даден уеб сайт. Тя съхранява и криптира пароли и други конфиденциални данни, докато има нужда от тях, като автоматично попълва пароли и уеб форми. Identity Save е проектирана за защита срещу скрит в сайта злонамерен софтуер, който тайно прихваща конфиденциалната информация и я препраща на хакера.
Според данни на Symantec, 53% от интернет потребителите вече не разкриват персонална информация в уеб сайтове, защото се страхуват да не бъде открадната самоличността им. 14% пък са престанали вече да плащат сметките си онлайн, писа newsfactor.com.
В допълнение към кражбата на персонални данни, друг нарастващ проблем е зловредният софтуер “zero day”. Програмите Internet Security и Antivirus използват технологията Sonar на Symantec за откривнане на поведението на подобни заплахи. Всъщност, Sonar е създадена за защита срещу код на злонамерен софтуер, преди той да е определен от антивирусната компания. Sonar ще прави пълно сканиране всеки път, когато дадено приложение натоварва комуникацията, което ще помогне за подобряване на ефективността на защитните стени срещу непознати атаки.
Тази технология беше ключов момент в продажбите на корпоративни приложения за сигурност, а напоследък се рекламира много и в потребителските приложения за сигурност. Засичането на поведение е необходим компонент за софтуера за защита, тъй като хакерите вече все по-малко използват вируси, които се разпростират навсякъде, а се насочват към бързо движещи се по-незабележими такива, казват от фирмата за проучвания Forrester.
Друга област, която предлага много плодородна почва за хакерите и която се разраства, са домашните мрежи. Те често се свързват неправилно, което позволява на хакерите лесен достъп до ресурсите на мрежата. Защитата за домашни мрежи се предлага от един нов модул в Norton Internet Security, който прави карта на устройствата в локалната мрежа, следи тяхната цялостна сигурност и проверява статуса на сигурност на безжичните мрежи. Модулът Home Networks доставя също препоръки и съвети за управлението на настройките за сигурността на мрежата.
Освен новите характеристики, Internet Security 2008 има и по-добра производителност от версията 2007, казват от Symantec. Потребителският интерфейс е с 22% по-бърз, а сканиранията за вируси – с до 39%.
Предполагаемата цена на Norton Antivirus за лиценз за три PC-та е $39.99, а на Norton Internet Security е $69.99. И двата пакета включват абонамент за една година с обновяване на защитата. Има и пакети за 5 и 10 лиценза.

Коментар