Уеб полицаи карат мотор по екрана

Полицията в китайската столица Пекин ще започне да патрулира в Мрежата, използвайки анимирани движещи се полицаи, стана ясно през седмицата. Виртуалните патрули ще се появяват изневиделица в браузъра на потребителя и ще се разхождат, карат мотор или кола из целия екран, предупреждавайки потребителите да стоят настрана от нелегалното интернет съдържание.
От събота анимационните предупреждения ще се появяват на всеки половин час в 13 от китайските топ портали, включително Sohu и Sina, а до края на годината ще се появяват на всички уеб сайтове, регистрирани на пекински сървъри, предаде Асошиейтед Прес.
Китай строго контролира Интернет за материали или съдържание, което управляващата комунистическа партия смята за заплаха за политиката или морала. Въпреки този строг контрол обаче голотата, цинизмите, нелегалният хазарт и пиратските музика, книги и филми успяват да се множат на китайските интернет сървъри.
Анимираната полиция, която се появява изневиделица, има за цел да стресне уеб сърфистите и да им напомни, че властите следят много внимателно активността в Мрежата. Но от полицията не съобщиха дали планират да засилят своя мониторинг.
Мъжките и женските анимирани полицаи ще предлагат и текстови предупреждения, като например, че сърфистите трябва да се подчиняват на закона, както и съвети относно интернет сигурността, движейки се из екрана във виртуална кола, мотор или пеша. Ако потребителите се нуждаят от полицейска помощ, те могат да кликнат върху анимациите, откъдето ще бъдат пренасочени към истинския уеб сайт на полицията.
В момента Китай е на второ място в света по интернет потребители със 137 милиона, използващи Мрежата. Страната е на път да задмине САЩ, като държава с най-голямо интернет население, след две години. Правителството рутинно блокира достъпа на интернет потребителите до задокеански сайтове и затваря местни такива, за които смята, че са нецензурни и подривни.

Коментар